Starptautiskajā Sieviešu dienā – par Latvijas 20 gadiem ES un NATO

11.03.2024.

Turpinot ilggadēju tradīciju, EUROPE DIRECT centrs Jelgavā 8. martā rīkoja Starptautiskās Sieviešu dienas pasākumu. Kā ik gadus, tas vienmēr ir atgādinājums par dzimumu līdztiesību, sieviešu lomu sabiedrībā un līdzdalību Eiropas notikumos.
Šis gads Latvijai ir ļoti nozīmīgs – aprit 20 gadi kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO, 10 gadi kopš iekļaušanās eirozonā. Pasākuma ievadā Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Zane Petre sniedza plašāku ieskatu šajos notikumos un uzsvēra Latvijas ieguvumus. Tāpat šis gads iezīmējas ar gatavošanos Eiropas Parlamenta vēlēšanām 2024. gada 8. jūnijā, un svarīga ir katra personīgā apņemšanās tajās piedalīties. Pasākumā ar savu dzīves un karjeras stāstu uzstājās diplomāte, Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece Baiba Braže, kurai ir atmiņas un pieredze gan par Latvijas iestāšanās sarunām ES un NATO, gan vēstnieces darbā Nīderlandē un Apvienotajā karalistē, gan NATO ģenerālsekretāra vietnieces amatā publiskās diplomātijas jautājumos. Tas viss ir ļāvis apzināties sieviešu lomu diplomātijā, jo darba sākumposmā 2000. gadu sākumā vēstnieces – sievietes ir bijis retums, tagad sieviešu skaits diplomātiskajā darbā ir ievērojami pieaudzis. Ņemot vērā ilggadējo darba pieredzi dažādās valstīs, iedvesmojoši ir B. Bražes iedrošinājumi sievietēm un Latvijas tautai – nepadoties bailēm un mazvērtībai, būt drosmīgiem un līdzvērtīgiem partneriem ES un NATO. Īpaši B. Braže uzsvēra palīdzības nozīmi Ukrainai, kas, neskatoties uz nogurumu un uzskatu, ka “pašiem taču vajag”, ir jāturpina sniegt. Tikai tā spēsim stiprināt Ukrainas valsti un karotājus, tādējādi novēršot draudus citām valstīm.
Pasākuma muzikālajā daļā ar zināmām dziesmām un melodiju apdarēm klātesošos priecēja mūziķi Normunds Ķietis un Inita Āboliņa.
Aicinām sekot līdzi ED aktivitātēm un aktuālajiem notikumiem Eiropas Savienībā un Latvijā mājas lapā www.edic.jrp.lv
Prezentācijas pieejamas šeit: Prezentacija_2024 Jelgava BBraze ; Prezentacija_ZP_Jelgava_08032024

Plakats ielugums 8. marts Sieviesu diena 1 Sieviesu diena 2 Sieviesu diena 3 Sieviesu diena 4 Sieviesu diena 5 Sieviesu diena 6 Sieviesu diena 7Sieviesu diena 8



 



Iesakām