Jelgavas novada pašvaldība iesaistās vides aktivitātēs

03.08.2011.

Jelgavas novada pašvaldības Attīstības nodaļa un Platones pagasta pārvalde sadarbībā Europe Direct informācijas centru piektdien – 5. augustā organizē praktisko semināru “Vietējās aktivitātes mazo upju tīrīšanā”.

Semināra pirmajā daļā Dabas aizsardzības pārvaldes speciālists un hidrobiologs Andris Urtāns iepazīstinās ar šīs tēmas nozīmību un situāciju mazajās upēs, Europe Direct Informācijas centra vadītāja Tabita Šķerberga prezentēs aizvadītā pusgada projekta aktivitātes, bet teorētiskajā daļā iegūtās zināšanas varēs praktiski pielietot, darbojoties Vircavas upes gultnes tīrīšanā.

Šajā dabas aizsardzības akcijā, kas kalpos kā pirmais impulss tālākām aktivitātēm un projektu līdzekļu piesaistei jau mērogā lielākiem centieniem attīrīt Jelgavas novada upes, iesaistījušies gan pašvaldības darbinieki, gan nevalstisko organizāciju pārstāvji.

„Bruņojušies” ar izkaptīm, grābekļiem, zāģiem, ķekšiem un cimdiem, upes tīrītāji, sekojot profesionāliem norādījumiem, centīsies veikt konkrēta Vircavas upes posma tīrīšanu, kas, neskatoties uz ierobežoti ieguldītajiem resursiem, raksturojama kā „palīdzīga roka” upei.

Centieni veicināt gan upju straujteču atjaunošanu, attīrīšanu, aizaugšanas novēršanu pēdējos gados ir aktuāls jautājums vairāku vides aktīvistu pasākumos, cenšoties problēmas risināšanai piesaistīt gan Eiropas Savienības līdzekļiem, gan līdzīgi domājošus un darboties gribošus cilvēkus.

„Tā kā Jelgavas novadā ir daudz upju un tā ir mūsu bagātība, nevaram atļauties par tām nerūpēties. Aizaugumi ar ūdensaugiem, koku sagāzumi un pārlieku pārkārušies zari, straujteces samazināšanās ir teju katras mazās upes problēma. Ir upju posmi, kur nepieciešama profesionāla tehnika un arī vērā ņemamas finanses, lai koriģētu un atjaunotu krasta līniju, attīrītu pašu upes gultni. Taču daudzviet kaut vai upes izpļaušana, zaru izvākšana, akmeņu ievietošana straujteces nodrošināšanai ir būtiski palīdzības soļi, lai upe atgūtu savu bioloģisku komfortu un varētu tālāk pašattīrīties. Tāpēc kā pašvaldība mēs noteikti meklēsim iespējas piesaistīt projektu līdzekļus šāda veida aktivitātēm Jelgavas novada upju tīrīšanai” atzīmē vides speciāliste Inguna Skutele.

Seminārs notiks Jelgavas novada Platones pagasta Lielvircavas pamatskolā ar sākumu plkst. 10.30. Dalībniekiem līdzi jāņem darba drēbes, cimdi, garie zābaki,  ķekši, grābekļi, izkaptis u.c. piederumi.

Ikvienam interesentam, pašvaldības darbiniekam un novada iedzīvotājam ir iespēja piedalīties un sniegt savu ieguldījumu vides aizsardzības aktivitātēs, kas ir viena no Eiropas Komisijas komunikāciju prioritātēm.

Papildus informācija par semināru: 

Tabita Šķerberga, EDIC vadītāja
tabita.skerberga@jelgavasnovads.lv
tel. 63012258



 



Iesakām