Latvijas iedzīvotāji atbalsta dziļu ES kopējās lauksaimniecības politikas reformu

17.01.2011.

Latvijas iedzīvotāji atbalsta dziļu Eiropas Savienības (ES) kopējās lauksaimniecības politikas reformu, kas ieviestu taisnīgākus tiešos maksājumus visiem ES zemniekiem. Īpaši būtu jādomā par mazo saimniecību atbalstu, kā arī lauku infrastruktūru, lai laukos būtu iespējama pilnvērtīga dzīve. Šīs idejas izskanēja 15.janvāra diskusijā „Es, Latvija un ES” par lauksaimniecību.

Vienas dienas garumā 26 dažādu vecumu un profesiju iedzīvotāji no visiem Latvijas reģioniem vērtēja ES kopējās lauksaimniecības politikas nākotni. Diskusiju pamatā bija Eiropas Komisijas piedāvātie trīs reformas varianti, par kuriem izteicās arī zemnieku organizācijas un eksperti.  

„Bērniem nav motivācijas turpināt, redzot, cik bezjēdzīgi un grūti vecākiem iet, strādājot lauksaimniecībā. Jaunie uz laukiem nenāk,” teica zemnieks Kārlis Feldmanis, diskusijas dalībnieks no Ainažiem.

Iedzīvotāju secinājumus diskusijas noslēgumā izvērtēja Saeimas Eiropas lietu komisijas vadītājs Imants Viesturs Lieģis, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Armands Krauze, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete un Eiropas Komisijas Lauksaimniecības un lauku attīstības ģenerāldirektorāta pārstāvis Vladimirs Plahovs.

 „Mūsu un jūsu balss ir sadzirdēta Briselē. Mēs tur braucām, sakot, ka tas ir visas Latvijas viedoklis – arī zemnieku viedoklis,” dalībniekiem teica I. Lieģis.

S. Kalniete uzsvēra, ka Eiropas Parlamentā gandrīz visi deputāti atbalsta kopējās lauksaimniecības politikas budžeta nesamazināšanu, kas ir pretrunā ar Padomes viedokli, jo ES dalībvalstis vēlas samazināt savas iemaksas ES budžetā.

Iedzīvotāju vērtējumi tiks apkopoti un nodoti gan Latvijas, gan ES lēmumu pieņēmējiem, tajā skaitā Eiropas Komisijai, kas līdz 25.janvārim veic konsultācijas par kopējās lauksaimniecības politikas reformām.

Diskusiju rīkoja Sabiedriskās politikas centrs PROVIDUS sadarbībā ar Eiropas Komisiju, turpinot diskusijas „Es, Latvija un ES”, kas notika 2010.gada septembrī 12 Latvijas pilsētās.

Papildu informācija:
Dace Akule                                                    
Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS                
Eiropas politikas pētniece                              
Tālr. 67039258, 29443520                                         
akule@providus.lv                                         
http://eslatvijaunes.esmaja.lv



 



Iesakām