Briselē notiks Eiropas Attīstības dienas

07.11.2010.

Eiropas Komisija 6. un 7. decembrī Briselē sadarbībā ar Eiropas Savienības prezidējošo valsti Beļģiju rīkos 5. Eiropas Attīstības dienas (EAD). Priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu uzstāsies ar galveno uzrunu šā būtiskā politisko diskusiju foruma atklāšanā, kurā kopā pulcējas pašreizējie un bijušie valstu un valdību vadītāji no Eiropas, Āfrikas un pārējās pasaules, augsta līmeņa pārstāvji no valdībām, starptautiskajām organizācijām, kā arī attīstības jomā strādājošie, NVO, plašsaziņas līdzekļi un pilsoniskā sabiedrība.

Eiropas Attīstības dienas, kas tiek rīkotas dažas dienas pēc Āfrikas un ES augstākā līmeņa sanāksmes Tripolē līdztekus Apvienoto Nāciju Organizācijas Klimata pārmaiņu konferencei Kankūnā, nodrošina savlaicīgu un koncentrētu forumu ieinteresētajām personām un valdībām pasaules problēmu risināšanai atvērtā un bieži vien neformālā gaisotnē.
“Eiropas Attīstības dienas ir ievērības cienīgs notikums Eiropas kalendārā attīstības jomā, un tās ir Eiropas galvenā platforma dialogam un viedokļu apmaiņai par attīstības jautājumiem,” sacīja Eiropas komisārs attīstības jautājumos Andris Piebalgs. “Tās dod vienreizēju iespēju attīstības jomā iesaistītajām personām diskutēt un dalīties idejās; tās dod iespēju sabiedrībai uzzināt par jaunattīstības pasaules mūziku, mākslu un filmām. Šogad Eiropas Attīstības dienas notiek izšķirīgi svarīgā laikā, kad attīstības politika pilnveidojas, reaģējot uz ES jauno institucionālo struktūru un pašreizējo pasaules kontekstu.”

EAD 2010: pašreizējā programma
Priekšsēdētāja Žozē Manuela Barrozu un Attīstības komisāra Andra Piebalga vadībā 2010. gada Eiropas Attīstības dienās notiks 15 augsta līmeņa sanāksmes, divas galvenās uzrunas un 30 semināri par tik sensitīvām tēmām kā attīstības nozīme Lisabonas līgumā paredzētajā institucionālajā struktūrā, pārvaldība, pārdomas par attīstības sadarbības nākotni, piekļuve energoapgādei, Pasaules veselības politika, dabas resursu apsaimniekošana, atbalsts privātajam sektoram, atbalsta efektivitāte, cilvēktiesības utt. EAD papildinās dažādi papildpasākumi, balvu piešķiršana un ziņojumi. Šo pasākumu starpā īpaši izcelsies šā gada Lorenco Natali žurnālistikas balvas piešķiršanas ceremonija Briseles Pilsētas Domē, kā arī “Music Against Poverty” konkursa uzvarētāju apbalvošanas ceremonija.
Šobrīd apstiprināto dalībnieku sarakstā bez Eiropas Komisijas pārstāvjiem vēl ietilpst: Beninas, Burkinafaso, Ruandas, Mali, Tanzānijas un Malāvi (kura šobrīd ir Āfrikas Savienības prezidējošā valsts) pašreizējie prezidenti, Zimbabves un Palestīnas pašpārvaldes ministru prezidenti, Eiropas Parlamenta priekšsēdētājs Jeržijs Buzeks, Žans Pings (Jean Ping) (Āfrikas Savienības Komisijas priekšsēdētājs), bijušais Francijas prezidents Žaks Širaks, tādi atzīti akadēmiskās jomas pārstāvji kā profesors Paolo Buss, profesors Paul Collier, Dr. Armando De Negri un Dr. Rajendra Pachauri, kā arī tādi pārstāvji no starptautiskām organizācijām kā Filippo Grandi (UNRWA), Dr. Ibn Chambas (ĀKK ģenerālsekretārs) un Cheick Sidi Diarra (Apvienoto Nāciju Organizācijas Augstais pārstāvis attiecībā uz vismazāk attīstītajām valstīm). Savu līdzdalību ir apstiprinājuši arī pārstāvji no Nike un Bill & Melinda Gates fondiem.



 



Iesakām