23.-24. augustā Rīgā norisinās starptautiska konference “Vienota Eiropas vēsture”

23.08.2010.

Jau otro gadu pēc kārtas konference notiek ar mērķi apzināties vēstures jautājumu nozīmi, tā pulcēs 24 studentus, jaunos profesionāļus un nākotnes līderus no Baltijas valstīm un Krievijas. Tāpat kā pagājušā gadā arī šogad konferencē īpašu uzmanību pievērsīs ciešanām un traģēdijām, kuras izciesta Eiropas valstis 20. gadsimtā un kuru atbalss ietekmē sabiedriski politiskos notikumus arī šodien.
Māris Graudiņš, Eiropas Parlamenta Informācijas biroja (EPIB) vadītājs norāda: “Konferences datums nav izvēlēts nejauši – tas ir Molotova – Ribentropa pakta parakstīšanas datums, kad ar dažiem spalvas vilcieniem lielvaras lēma par daudzu tautu likteņiem, kā rezultātā miljoniem cilvēku un ģimeņu Eiropā piedzīvoja kara, nacistiskā un totalitārā komunisma režīmu šausmas. Es vēlos uzsvērt, ka, lai arī ir nācies dzirdēt, ka pietiek rakņāties pagātnē, Eiropas Parlaments 2009. gada rezolūcijā “Par Eiropas sirdsapziņu un totalitārismu” aicina neaizmirst Eiropas traģisko vēsturi, nosoda nacisma un totalitārā komunisma režīmu noziegumus, kā arī daudzu valstu EP deputātu ir parakstījuši aicinājumu ES valstīs ieviest 23. augustu kā oficiālu nacisma un totalitārā komunisma režīmu upuru piemiņas dienu.”
Šogad konferencē piedalīsies 24 dalībnieki: 3 – 4 dalībnieki no katras Baltijas valsts un Krievijas, kā arī vairāk kā desmit dalībnieki no Latvijas. Viena no Lietuvas dalībniecēm piedalījās arī pagājušā gada konferencē un iepazīstinās šī gada konferences dalībniekus ar tās rezultātiem. Savukārt viens no Krievijas pārstāvjiem ir jauns akadēmiķis no Pleskavas, kas pētījis padomju laika ciešanas Krievijā. Konferencē piedalīsies arī Eiropas Kustības brīvprātīgā no Grieķijas, kas iepazīstinās dalībniekus ar pašreizējām vēstures diskusijām Grieķijā.
2010. gada konferenci atklās Eiropas Parlamenta deputāts Krišjānis Kariņš. Konferences paneļdiskusijā piedalīsies Okupācijas muzeja direktores vietnieks Prof. Valters Nollendorfs, pasniedzējs un pētnieks no Pēterburgas Socioloģijas un Ekonomikas augstskolas Dimitrijs Nečiporuks un žurnālists Igors Vatoļins. Diskusiju vadīs EKL prezidents Andris Gobiņš. Konferences programmā iekļautas diskusijas, darbs darba grupās, īsas prezentācijas, Okupācijas muzeja apmeklējums, filmas „Padomju stāsts” noskatīšanās un Brīvības un pieminekļa padomju armijas kareivjiem Pārdaugavā apskate.
EKL prezidents Andris Gobiņš, kas vadīja pagājušā gada diskusiju un piesaistīts arī šīs diskusijas vadībai atzīst, ka vēstures notikumiem ir ļoti liela ietekme uz notiekošo šodien visās Eiropas valstīs. Tikai zinot vēstures notikumus un par tiem aktīvi diskutējot, ir iespēja nonākt pie kopēja vai vienotāka vēstures redzējuma un savstarpējas cieņas. „Pagājušā gada konferencē tas izdevās, tādējādi stiprinot arī apziņu par Austrumeiropas valstu traģiskajiem pārdzīvojumiem tuvākajā vēsturē. Esmu pārliecināts, ka līdzīgi būs arī šogad,” atzīst A.Gobiņš.
Konferences norises vieta – EPIB birojs, Aspazijas bulv. 28 – 3. stāvā, Rīgā (ES māja), darba valoda – angļu.



 



Iesakām