Noticis pieredzes apmaiņas brauciens pie uzņēmējiem Kuldīgas apkārtnē

19.10.2021.

Europe Direct centrs Jelgavā projekta ietvaros organizēja pieredzes apmaiņas braucienu Jelgavas novada uzņēmējiem uz Kuldīgas novadu.
Pirmais pieturas punkts programmā ir atpūtas komplekss “Usmas Meķi” Rendas pagastā, kas izveidots 2000. gadā un joprojām darbojas kā ģimenes uzņēmums. Tā piedāvājums audzis no 1 atpūtas mājiņas sākotnēji līdz 90 guļvietām vasaras sezonā šobrīd, kad, sadarbojoties ar Kuldīgas novada domi, nodarbinātības programmā veiksmīgi tiek piesaistīti jaunieši. Atpūtas kompleksa “Usmas Meķi” pamatdarbība ir tūrisms un dažādu tūrisma pakalpojumu sniegšana. Atpūtas komplekss ir labiekārtots un darbojas visu gadu, piedāvājot nakšņošanu gan mazākās, gan lielākās mājiņās, telts vietās, saunas, pirts un baļļas pakalpojumus, kā arī sezonā aktīvo atpūtu pie ūdens – SUP dēļus, ūdens motociklus, katamarānus, laivas, makšķerēšanu, velosipēdu īri u.c. Uzņēmēji un iedzīvotāji, kas izvietojušies ap Usmas ezeru, ir izveidojuši biedrību ezera apsaimniekošanai, izstrādājuši skaidrus noteikumus makšķerēšanai ezerā un saņemtās naudas izlietojumam apkārtnes labiekārtošanai. Viņi lepojas ar savu piederību un atrašanās vietu pie ezera, kas, viņuprāt, ir viens no skaistākajiem Latvijā.
Nākamais pieturas punkts ir salons “KUULD” Kuldīgā, kas piedāvā Latvijas mākslinieku un amatnieku radītas lietas ar saukli “Ko rada/ rāda latvietis”. Veikaliņa divos stāvos var izvēlēties dāvanas, suvenīrus, rotas, sveces, traukus, rotaļlietas, apģērbus. Ļoti radoša un iedvesmojoša vieta, kas parāda, ko latvietis var!
Īpašs izvēršas brauciens ar elektrobusiņu RumbaBus gides Ingas Trumsiņas vadībā – viņa ir gan šī autobusa vadītāja, gan gide ar raitu un aizraujošu stāstījumu par Kuldīgu senāk un vietām, kas noteikti jāapmeklē šodien. Kuldīgas un Kurzemes – Zemgales hercogistes vēsture atklājas interesantos stāstos, faktos un apskates objektos, vietējie ražotāji, veikaliņi un radošais kvartāls Kaļķu ielā – piebraucot ar RumbaBus un tos iepazīstot. Tā Kaļķu ielas kvartālā tika apmeklēta Klavins. Piano darbnīca, kur slavenais klavieru meistars Dāvids Kļaviņš iepazīstināja ar savu jaunāko veikumu vertikālo klavieru būvē. Pandēmijas sākumā, 2020. gada pavasarī, iestrēdzis Latvijā, klavieru būvētājs savu ražotni nolemj pārcelt no Ungārijas uz Latviju. Viens no viņa zināmākajiem darbiem Latvijā ir vertikālās klavieres Ventspils koncertzālē “Latvija”, šobrīd notiek darbs pie privāta pasūtījuma – pusmiljonu vērtām klavierēm, kas ceļos uz kādu privātmāju Floridā. Kaļķu ielas kvartālā tiek iepazīta arī alus ražotne DUNA, kas dibināta 2020. gada oktobrī. Tā ir mazā alus darītava, ko radījuši alus un garšu profesionāļi un kas apvieno senās alus darīšanas tradīcijas ar pieredzi mūsdienu garšu radīšanā. DUNAS kodolu šobrīd veido septiņi jauni un entuziasma pilni cilvēki. Līdztekus alus ražošanai brīvdienās tiek piedāvāta Brīvdienu virtuve jeb āra kafejnīca.
Dienas nobeigumā tiek apmeklēta strausu audzētava “Nornieki”, kas sevi pozicionē kā lielāko strausu un gaļas kazu fermu Latvijā. Tāpat šeit piedāvā lieliskus ēdienus restorānā [ar putniem]. Saimniecība dibināta 2011. gadā, kad fermā sāka dzīvot pirmie 24 putni, šobrīd tur audzē ap 100 strausu, kā arī Āfrikas būru šķirnes kazas. Saimniecībā notiek pilns strausu attīstības cikls – sākot ar cāļu inkubēšanu, ģimeņu veidošanu, gaļas putnu realizāciju un pārstrādi (izņemot ādu). Saimniecība piedāvā arī bērnu ballītes, ekskursijas, ēdināšanu, piknika vietu. Līdz ar pandēmijas sākumu izveidots produkcijas internetveikals.
Nākamajā dienā ceļš ved uz Padures muižu, kas ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, kurā saglabājušās daudzas oriģinālas 19.gadsimta interjera detaļas – zīmējumi uz sienām, visas durvis, logi, astoņas krāsnis, kāpnes un grīdas. Pie muižas ir saglabājies vēsturiskais parks ar simt astoņdesmit gadus vecu liepu aleju un romantisku puķu vāzi. Muižā pieejams gids, iespējama nakšņošana, svinības, telpu noma. Šobrīd muižā apskatāma laikmetīgās mākslas izstāde, ko rīko galerija “Alma”.
Pieredzes apmaiņas vizītes noslēgumā tiek apmeklēts viesu nams “Mazsālijas” Snēpeles pagastā. Kā vēsta saimniece Gunita, “senās vācu barona fon Hāna dzirnavas ir pārtapušas par atpūtas vietu ar dvēseli, savu auru un noskaņu, kur dabas apskāvienu burvībā ikviens var atgūt sava ķermeņa un prāta harmoniju un beidzot pa īstam būt, just un elpot.” Īpašums iegādāts 1998. gadā, kad tajā esošie lauki ir aizauguši krūmājiem, un visas 3 ēkas un dīķi gandrīz sabrukuši. Šobrīd saimniecība ir atjaunota, dzirnavu ēkā ierīkotas plašas viesību zāles, naktsmītnes, tiek piedāvāti ēdināšanas pakalpojumi, 30 ha platībā ierīkots briežu dārzs ar 9 aplokiem, tiek audzēti truši, vistas un broileri, dīķos aug karpas, līdakas, asari, baseinos tiek audzētas foreles (ūdens plūst no tuvējās upītes, dīķos sajaucoties ar avotu ūdeni un tas nodrošina gan atbilstošu ūdens tīrību, gan temperatūru). Kopējā saimniecības platība ir ap 100 ha, šeit tiek audzētas auzas dzīvniekiem un putniem, dārzeņi, augļu koki, tajā skaitā ābeles, no kuru augļiem gatavo vīnu un ābolu brendiju. Arī šis joprojām ir ģimenes uzņēmums, tā saimniece nesen filmējusies raidījumā “Īstās latvju saimnieces”.
Šis pieredzes apmaiņas brauciens ir pierādījums tam, ka spēcīgas ģimenes un radoši domubiedri spēj dzīvot un saimniekot Latvijas laukos un mazās pilsētās, ienest tajās plašumu un pasaules elpu, iedvesmot un radīt. Un gūt peļņu sev un sniegt labumu visai apkārtējai kopienai. Ir sajūta, ka satiktie cilvēki stingri un līdzsvaroti stāv uz zemes, bet viņu idejas ceļ realizējamas un piepildītas gaisa pilis. Vajag tikai uzdrošināties!

Kuldiga Kuldiga_01 Kuldiga_02 Kuldiga_03 Kuldiga_04 Kuldiga_05 Kuldiga_06 Kuldiga_07 Kuldiga_08 Kuldiga_09 Kuldiga_10 Kuldiga_11 Kuldiga_12 Kuldiga_13 Kuldiga_14 Kuldiga_15 Kuldiga_16 Kuldiga_17 Kuldiga_18 Kuldiga_19 Kuldiga_20



 



Iesakām