Starptautiskajā sieviešu dienā akcentē sieviešu lomu un līdztiesību

17.03.2020.

Lai uzsvērtu Eiropas Savienības ieguldījumu dalībvalstu attīstībā – reģionos, valstīs un to nākotnē, kā arī atzīmētu 15 gadus, kopš Jelgavas novadā darbojas Europe Direct Informācijas centrs (EDIC) un atskatītos uz šajos gados paveikto, EDIC 9. martā rīkoja ikgadējo Starptautiskās Sieviešu dienas pasākumu.

EDIC vadītāja Tabita Šķerberga savā prezentācijā atskatījās uz centra darbības sākuma periodu un 15 gados paveikto novadā.
Pasākumā ar prezentāciju un stāstījumu uzstājās Ārlietu ministrijas departamenta direktore un vēstniece Ilze Rūse. Viņa uzsvēra stereotipus, kas joprojām saistās ar sieviešu lomu sabiedrībā, pieminēja dienas izcelsmes vēsturi un mērķi: “starptautiskā Sieviešu diena ir globāli atzīmēta, lai vērstu uzmanību uz sociālo, kultūras un politisko aspektu sievietes ikdienā. Tā atzīmē vienlīdzību un tās izpausmes visās dzīves jomās.” Tāpat Ilze Rūse savā stāstījumā uzsvēra sieviešu profesionālo līdzdalību Latvijā (82% tiesnešu ir sievietes; 56% vadošajos amatos ir sievietes; 51% pētnieku ir sievietes; 30% inženieru ir sievietes; 40% Latvijas vēstnieku ir sievietes; 53% Latvijas diplomātu ir sievietes), izceļot tādas sievietes kā Ilze Juhansone, Ilze Brands Kehris, Baiba Braže jeb Latvijas sievietes pasaulē. Kā uzsvēra lektore: “vienlīdzība ir prizma, caur kuru īstenot lēmuma pieņemšanu modernā sabiedrībā. Tā nozīmē līdzīgus priekšnoteikumus un iespējas ikdienā un profesionālajā izaugsmē. Daudzas Latvijas sievietes ieņem vadošus amatus un ir viedokļu veidotājas starptautiskajās struktūrās. Esmu pagodināta pārstāvēt diplomātisko dienestu, kurā 67% nodarbināto un 39% vēstnieku ir sievietes!”
Jāpiezīmē, ka arī jaunā Eiropas Komisijas prezidente ir sieviete – Urzula fon der Leiena.

Pasākuma muzikālajā daļā klātesošos priecēja dziedātājs Roberto, kurš ieskicēja savu dzīvi Latvijā un atšķirības no dzimtās salas Sardīnijas Itālijā, kā arī izdziedāja skaistākās itāļu, franču un latviešu dziesmas par mīlestību.

Aicinām sekot līdzi EDIC aktivitātēm un aktuālajiem notikumiem Eiropas Savienībā un Latvijā mājas lapā www.edic.jrp.lv.

8Marts-2 8MARTS-1 8MARTS-3 8MARTS-4 8MARTS-5 8MARTS-6 8MARTS-7 8MARTS-8 8MARTS-9 ED8MARTS-10 ED8MARTS-11 ED8MARTS-12

Informāciju sagatavoja:

Anita Škutāne
Europe Direct Informācijas centra Jelgavā speciāliste
tel. 63048446
anita.skutane@jelgavasnovads.lv



 



Iesakām