2019. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultāti

10.06.2019.

Eiropas Parlaments
No Latvijas Eiropas Parlamentā 2019. gada 25. maija vēlēšanās tika ievēlēti astoņi deputāti: Andris Ameriks, Ivars Ījabs, Sandra Kalniete, Dace Melbārde, Nils Ušakovs, Inese Vaidere, Roberts Zīle, Tatjana Ždanoka.
banner-mep-2019-large

Eiropas Parlamenta deputātus ievēlē tiešās vēlēšanās uz pieciem gadiem.

Ikvienai valstij ir sava vēlēšanu kārtība, taču darbojas arī vairāki kopīgi noteikumi.

Eiropas Parlaments ir vienīgā tieši ievēlētā ES institūcija, ko kopš 1979. gada ievēl tiešās vēlēšanās. Tā ir viena no lielākajām demokrātiskajām asamblejām pasaulē.

EP deputāti, kurus ievēlējuši ES dalībvalstu pilsoņi, Eiropas Parlamentā strādā piecus gadus. Eiropas Parlaments apstiprina Eiropas Komisijas priekšsēdētāju, apstiprina Komisāru kolēģiju un uzrauga viņu darbu. Eiropas Parlaments kopā ar Eiropas ministru Padomi apstiprina likumus, kas ietekmē katra cilvēka ikdienas dzīvi visās Eiropas Savienības dalībvalstīs. Tas mūsu vārdā apstiprina ES budžetu, pārstāv mūs ārvalstīs un rīkojas, kad iesniedzam tam lūgumrakstus. Deputātu pieņemtie lēmumi veido Eiropas politisko un sociālo darba kārtību, rīkojoties saskaņā ar Līgumā par Eiropas Savienību ietvertajām vērtībām.

Kopā 2019. gada Eiropas vēlēšanās tika ievēlēti 751 deputāts astoņās politiskajās grupās, vidējā vēlētāju aktivitāte Eiropā bija 50,66%, Latvijā – 33,53%.

Plašāka informācija par Eiropas Parlamenta darbu
https://www.europarl.europa.eu/portal/lv



 



Iesakām