Eiropas mēnesis Jelgavas novadā

13.05.2019.

Eiropas mēnesis maijs Jelgavas novadā bija piepildīts ar pasākumiem dažādām mērķgrupām.
8. maijā Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes mājā “Auči” EDIC organizēja Eiropas dienas pasākumu  jauniešiem “Es balsošu par demokrātiju”, lai, gatavojoties Eiropas vēlēšanām, kopā domātu un diskutētu par Eiropas vērtībām – brīvību un demokrātiju. LV pirmā prezidenta J. Čakstes dzīve un ieguldījums neatkarīgas LV valsts dibināšanā vienmēr būs kā piemērs patiesai demokrātijai un patriotismam. Savukārt par Latvijas ceļu uz valstiskās neatkarības atjaunošanu stāstīja Tautas frontes dibinātājs Dainis Īvāns. EDIC sniedza informāciju par jauniešu līdzdalības nozīmi Eiropas vēlēšanu kampaņā “Šoreiz es balsošu” un dalību vēlēšanās, kā arī iespēju piedalīties Eiropas eksāmenā.

Eiropas dienā – 9. maijā apmēram 150 skolu audzēkņi aktīvi piedalījās Eiropas eksāmenā, saņemot EDIC balvas. Arī Jelgavas novada darbinieki tika informēti par iespēju un aicināti pārbaudīt savas zināšanas par Eiropas Savienību, piedaloties Eiropas eksāmenā.

9. maijā notika Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes maģistrantūras studentu izbraukuma seminārs “ES projektu īstenošanas labās prakses piemēri uzņēmējdarbības attīstībai Jelgavas novadā”. Dienas gaitā viņi iepazina tūrisma aktivitātes un piedāvājumu Lielvircavas muižā ar prezentāciju par 19. gs. modes vēsturi, šitake sēņu audzētavu z/s “Trubenieki” Lielplatonē, kas biznesu attīstījuši ar ES fondu atbalstu un dendrārija z/s “Vilki”, kuri apskatei un izziņai pieejams plašs augu klāsts.

18. maijā Jelgavas novada svētkos EDIC jau tradicionāli piedalījās ar informatīvo stendu un radošām nodarbībām par Eiropas tematiku. Atraktīvā pasākuma programma piesaistīja dažāda vecuma pasākuma viesus un dalībniekus – gan Jelgavas novada, gan apkārtējo pašvaldību iedzīvotājus, kā arī ārvalstu sadarbības partnerus. Tā kā pasākums notika pirms Eiropas vēlēšanām, tā bija galvenā aktivitāšu tēma, bet tika akcentēti arī citi 2019. gadā svarīgi notikumi Latvijā saistībā ar ES – Latvijas 15 gadi ES, eiro ieviešanas 5-gadi – tika organizētas viktorīnas par visām šīm tēmām.

30. maijā Zaļenieku Kultūras namā tika godināti Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolas audzēkņi, kas piedalījās Europe Direct Informācijas centra un skolas rīkotajā konkursā “Iepazīsti Eiropas valstu tērpus un rakstus!”. Šis ir jau trešais gads, kad tiek rīkots konkurss audzēkņiem saistībā ar Eiropas vērtībām – 2018. gadā skolēni savos darbos atainoja kultūrvēstures objektus, kas saistīti ar Eiropas vārdu Jelgavas novadā un tuvākajā apkārtnē, bet 2017. gadā – meklēja raksturīgākos ES valstu simbolus, atzīmējot sešdesmit gadus kopš dibināta Eiropas Savienība.
Šogad konkursā piedalījās ap 80 skolēnu, kuri zīmētā un gleznotā veidā atklāja Eiropas dažādu tautu krāšņos rakstus. Kā atzina pedagoģe Liena Āboma, ir valstis, kurām šos rakstus atrast ir ļoti grūti, piemēram, Lielbritānija, bet kā viskrāšņākos var minēt poļu un ungāru tautas rakstus. Konkursa apbalvošanas starplaikos savas prasmes apliecināja arī topošie mūziķi, spēlējot skaņdarbus, kas raksturīgi gan Latvijai (tautas dziesmu apdares), gan Eiropas kultūrai.

Velesanas_video Eiropas diena LLU Eiropas diena LLU1 Eiropas diena LLU2 Eiropas diena LLU3 Eiropas diena jauniesi Eiropas diena jauniesi 1 Eiropas diena jauniesi 2 Eiropas diena jauniesi 3 Eiropas diena jauniesi 4 Konkurss Eiropas raksti Konkurss Eiropas raksti1 Konkurss Eiropas raksti2 Konkurss Eiropas raksti3 Novada svetki Novada svetki 1 Novada svetki 2 Novada svetki 3



 



Iesakām