Jelgavas novada jaunieši atzīmē Eiropas dienu

24.05.2018.

9. maijā visā Eiropā plaši tiek atzīmēta Eiropas diena jeb Eiropas Savienības dzimšanas diena. Latvijā šogad piedāvāto pasākumu programma bija īpaši daudzveidīga un pavēra plašas iespējas iepazīt gan Eiropas kultūras mantojumu, gan dažādu Eiropas valstu tradīcijas, izzināt Eiropas fondu finansējuma dažādību un iesaistīties citās ar Eiropas dienas svinībām saistītās aktivitātēs.

Savukārt Jelgavas novadā 8. maijā Europe Direct Informācijas centrs (EDIC) kopā ar jaunatnes koordinatoriem Zaļenieku muižā organizēja novada jauniešu tradicionālo Eiropas dienas pasākumu.  Norises vieta bija izvēlēta, lai akcentētu Eiropas kultūras mantojuma gadu 2018 un iepazīstinātu jauniešus ar novada kultūrvēsturiskajām vērtībām, par ko informēja skolas direktores vietniece un tūrisma gide Valija Barkovska.
Pasākuma īpašais viesis bija radošā personībā Kaspars Blūms-Blūmanis, pazīstams kā Kašers, kura viena no sabiedriskajām aktivitātēm ir darboties, atraktīvā veidā informējot jauniešus par Eiropas Savienības aktualitātēm. Kaspars dalījās ar savu dzīves stāstu – uzdrīkstēšanos, sevis pārvarēšanu un aicināja jauniešus būt radošiem un darbīgiem. Šogad Eiropas diena norit ar saukli “Grāb miljonu!”, tādēļ pasākumā Kašers iepazīstināja klātesošos ar saviem dzīves miljoniem:
- Pirmais ir Latvijas patriotisms;
- Nākamais ir ceļš uz sasniegumiem, kurus viņam palīdzēja kaldināt paša apņēmība, no klases nesekmīgākā skolnieka kļūstot par skolnieku, kuram 8. klasē vidējā atzīme ir 8. No spītnieka, kura parastā atbilde bija nē vai vienkārši klusēšana – par klases un skolas aktīvistu. Savu dzīves pozīciju viņam lika pārdomāt konsultācija pie karjeras speciālista un atziņa, ka katra dzīve un panākumi ir tikai viņa paša rokās un attieksmē. Turklāt atklājās, ka viņa misija dzīvē ir iedvesmot. To viņš arī šobrīd veiksmīgi dara, iedvesmojot jauniešus meklēt savu ceļu, savu izpausmi dzīvē.
- Un visbeidzot viņa miljons ir viņa pieredze, strādājot dažādus darbus, bieži pat bez maksas (piemēram, šokolādes Snikers staigājoša reklāma), tādējādi iegūstot nepieciešamos kontaktus un atpazīstamību. Tāpat bija nepieciešama uzdrīkstēšanās, lai pieteiktos darbā Valsts ieņēmumu dienestā un, izturot sīvu konkurenci, to arī iegūtu. Neatsverama pieredze iegūta brīvprātīgajā darbā Zambijā, uzceļot skolu – sākumā iedvesmojot vietējos iedzīvotājus palīdzēt to uzcelt, pēc tam pārliecinot viņu bērnus mācīties šajā skolā un novērtēt izglītības nozīmi.
Kašera vadībā tika izspēlēta spēle par Eiropas Savienību, viņš arī rosināja arī jauniešus apzināties savas vērtības, pozitīvās rakstura iezīmes un atbildēt uz dažādiem jautājumiem par nākotni.

Jauniešu atziņas un iespaidi par pasākumu:

Viktorija Atruškeviča (Zaļenieki)
Eiropas diena – jauks pasākums, kas piesaistīja. Šajā pasākumā iepazinām daudz ko jaunu un pavadījām laiku kopā. Izpratu dzīves vērtības un tas bija ļoti pamācoši. Ļoti jauks pasākums, iesaku apmeklēt arī citiem!

Sanda Jurāne (Zaļenieki)
Eiropas diena bija fantastiska! Mani ļoti motivēja Kaspara (Kašera) runa un viņa ieteikumi par nākotni un visu pārējo. Es biju ieinteresēta šajās tēmās. Ļoti apmierināja viss.

Beāte Zviedrāne (Zaļenieki)
Eiropas dienas pasākums Zaļeniekos bija diezgan interesants. Man patika Kašera stāsts par “saviem miljoniem”, uzdevums ar 5 jautājumiem – kas es esmu? Tas lika nedaudz aizdomāties un padomāt, kas dzīvē ir svarīgs un ko vēlamies darīt tālāk. Uzzināju nedaudz vairāk par Eiropas kultūrobjektiem un valstīm.

Sandra Jēgerte (Svēte)
Eiropas dienas pasākumā piesaistīja uzdevums ar 90 sekunžu jautājumiem. Tajos bija mazliet jāaizdomājas. Patika pasākuma vadītāja Kašera vadīšanas stils.

Ilona Grasmane (Vircava)
Eiropas dienas pasākums man atvēra acis uz dzīvi. Man radās iedvesma palīdzēt citiem un motivācija nepadoties. Es sapratu to, ka mūsu bagātība ir tas ko mēs esam piedzīvojuši un iemācījušies. Mūsu pieredzi un emocijas neviens mums neatņems. Kaspars mani motivēja iet kā brīvprātīgajai un palīdzēt citiem, jo nekas nav labāks par otra smaidu un pateikto paldies. Es sapratu to, ka ir jāņem no dzīves visu, ko tā sniedz. Paldies, Kaspar, Tev par motivāciju.

Nadīna Granta (Vircava)
Man ļoti patika, bija patīkami uzzināt kaut ko jaunu par Zaļenieku muižu, par pašiem Zaļeniekiem.​

Pasākumā savu pirmo uzstāšanos piedzīvoja Svētes pagasta jaunieši, kas tikai rudenī centrā “Agape” sākuši apgūt ģitārspēli.

Savukārt 9. maijā Kalnciema pagasta skolēni piedalījās Eiropas atvērto durvju dienas pasākumā un devās uz interesantiem objektiem Bauskas pusē – Bauskas rātsnamu,  Bauskas pils muzeju un Viļa Plūdoņa muzeju “Lejenieki”, uzzinot daudz ko jaunu par apkārtnes ievērojamām vietām un personībām. Tāpat Jelgavas novada skolēni piedalījās Eiropas eksāmenā, īpaši aktīvi tā kārtošanā bija Vilces pamatskolas audzēkņi un skolotāja Aiva Ozoliņa.

Eiropas dienas pasākumu cikls Jelgavas novadā noslēgsies ar Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolas audzēkņu koncertu un izstādi 22. maijā Zaļenieku Kultūras namā, veltītu Eiropas Kultūras mantojuma gada un Latvijas 100-gades tematikai. EDIC šajā pavasarī organizēja skolēnu vizītes Jelgavas pilsētas kultūrvēsturiskajos objektos, lai iepazītu to vēsturi un atspoguļotu zīmējumos un gleznās. Savukārt mūziķi ir sagatavojuši latviešu komponistu skaņdarbus. Vizuālās mākslas darbi tiks izstādīti arī EDIC stendā Jelgavas novada svētkos 19. maijā, pēc tam tie tiks iekļauti bukletā.

eiropas_diena_logo2Eiropas diena jauniesiem 2018 Eiropas diena jauniesiem 2018_1 Eiropas diena jauniesiem 2018_2 Eiropas diena jauniesiem 2018_3 Eiropas diena jauniesiem 2018_4 Eiropas diena jauniesiem 2018_5 Eiropas diena jauniesiem 2018_6 Eiropas diena jauniesiem 2018_7 Eiropas diena jauniesiem 2018_8 Eiropas diena jauniesiem 2018_9 Eiropas diena jauniesiem 2018_10 Afisha 8.maijs 2018



 



Iesakām