Jelgavas novada „Europe Direct” apmeklē Igauniju

15.02.2010.

Š.g. 11.-12.februārī Jelgavas novada „Europe Direct” informācijas centra darbinieki devās uz Igauniju, lai iepazītos ar kaimiņvalstu kolēģu pieredzi darbā ar sabiedrību par ES jautājumiem.
Igaunijā kopā ir astoņi „Europe Direct” informācijas centri, no kuriem 7 atrodas apriņķu pārvaldēs, bet vienu uztur Tirdzniecības un rūpniecības kamera. Sākotnēji Jelgavas novada pārstāvji viesojās Vīlandes (Viljandi) „Europe Direct” informācijas centrā. Centrs atrodas Vīlandes apriņķa pārvaldes ēkā, 1.stāvā, kur izvietoti informācijas stendi ar bezmaksas materiāliem par Eiropas Savienību (ES) un interneta pieejas punkts. Centra darbībā iesaistīti divi pārvaldes speciālisti – tūrisma speciāliste Katrin Reimo un sabiedrisko attiecību speciālists. Informācijas centrs darbojas kopš 2009.gada un ir viens no jaunajiem„Europe Direct” centriem, jo pirmie centri savu darbību uzsāka jau 2005.gadā (arī Jelgavā).
Vīlandes „Europe Direct” kolēģi iepazīstināja ar savu darbību, demonstrējot fotoattēlus no 2009.gadā rīkotajiem pasākumiem – centra atklāšanas pasākuma, izbraukuma 10.klases skolēniem uz Tartu, apmeklējot zinātnes centru un Eiropas dokumentāciju centru, Igaunijas parlamenta deputātu vizītes skolās, Eiropas nedēļas pasākuma centrālajā laukumā u.c. Kolēģi informēja arī par īstenotajiem mārketinga pasākumiem un sadarbību ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Tallinā.
Pēc Vīlandes apmeklējuma sekoja viesošanās Pērnavas „Europe Direct” informācijas centrā. Šo centru izveidojusi Pērnavas apriņķa pārvalde, un tas darbojas jau kopš 2005.gada. Bezmaksas informācija par ES izvietota stendos ēkas pirmajā stāvā, foajē. Turpat atrodas arī pārvaldes administratores darbavieta, pie kuras var vērsties, lai saņemtu papildus informāciju. „Europe Direct” centru vada starptautisko sakaru speciāliste Kersti Liiva. Viņa atzina, ka galvenais atslēgas vārds veiksmīgas centra darbības īstenošanā ir sadarbība.
Centrs sadarbojas un rīko kopīgus pasākumus ar partneriem vairāku gadu garumā. „Europe Direct” darbinieki nevar zināt visu par Eiropas Savienības jautājumiem, tāpēc pasākumos nodrošina lektorus, kas to var izdarīt profesionāli. Centra darbinieki ar savu stendu un materiāliem piedalās izstādēs – uzņēmējdarbības, tūrisma gadatirgos, t.sk. lielākajā Baltijas valstu tūrisma izstādē „Tourest”, kas šajā laikā norisinājās Tallinā un kurā tika pārstāvēta arī Jelgavas novada pašvaldība. Centra vadītāja aicina iedzīvotājus izmantot dažādas ES programmas, kā arī Ziemeļvalstu ministru padomes piedāvātās iespējas.
Abos centros darbinieki atzina, ka centra apmeklētāju skaits nav pārāk liels, jo lielu daļu informācijas iespējams atrast internetā un uzzināt pa speciālajiem telefona numuriem, tāpēc vairāk ir jākoncentrējas uz aktivitāšu un pasākumu rīkošanu ārpus centra telpām, tuvāk iedzīvotājiem.
Nākamajā dienā Jelgavas novada „Europe Direct” speciālisti apmeklēja Eiropas Komisijas pārstāvniecību Igaunijā, kas atrodas Tallinas centrā, Eiropas mājā kopā ar Eiropas Parlamenta informācijas biroju, līdzīgi kā Latvijā. Ēkas pirmajā stāvā iekārtots informācijas centrs un atrodas publiskā telpa, kur notiek dažādi pasākumi plašai sabiedrībai, t.sk. filmu skatīšanās, izstādes utt.
Viesus no Latvijas laipni uzņēma arī „Europe Direct” tīkla koordinatore Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Tallinā Doris Lebreht. Viņa pastāstīja, kā notiek koordinācija un sadarbība ar astoņiem „Europe Direct” centriem Igaunijā. Informācijas izplatīšana par Notiek regulāra komunikācija pa e-pastiem, tiek rīkoti arī semināri un apmācības centru darbiniekiem, lai pilnveidotu prasmes komunikācijā par ES. Vismaz reizi gadā vasarā tiek rīkots divu dienu seminārs – šogad Hījumā salā, kurā piedalīsies visu „Europe Direct” un Eiropas dokumentācijas centru pārstāvji, ar lektoru piedalīšanos par ES jautājumiem. ES jautājumiem notiek sadarbībā ar Igaunijas Valsts Kanceleju. Igaunijā šobrīd aktualitāte ir eiro ieviešana no 2011.gada.
Tā kā viens no Jelgavas novada „Europe Direct” darbiniekiem Edgars Paulovičs ir speciālists jaunatnes lietās, tika apmeklēts arī Igaunijas Izglītības un Pētniecības ministrijas Centrs darbam ar jauniešiem – valsts līmeņa iestāde, kas attīsta un veicina jaunatnes lietas valstī, t.sk. arī sadarbību ar Latviju.
Igaunijas apmeklējuma ietvaros centra darbinieki apmeklēja arī Baltijā lielāko tūrisma gadatirgu „Tourest”, kur tika pārstāvēta arī Latvija, Zemgale un Jelgavas novads.
Kopumā pēc izbraukuma uz kaimiņvalsts „Europe Direct” centriem un viesošanos pie kolēģiem, jāsecina, ka mums ir ļoti daudz līdzīga – sabiedrības viedoklis un interese, sadarbība, paņēmieni, tomēr ir lietas, kas rosina uz pārdomām un ko iespējams mācīties.
IMG_0211 IMG_0201 IMG_0193 IMG_0220 IMG_0224 IMG_0287 IMG_0291 IMG_0193_1

Birkas: , , , ,



 



Iesakām