Par jauno Eiropas Parlamenta prezidentu ievēl Antonio Tajāni

23.01.2017.

18. janvārī ievēlēts jaunais Eiropas Parlamenta prezidents Antonio Tajāni (Antonio Tajani, Eiropas Tautas partija/Itālija), nomainot vācieti Martinu Šulcu, kurš pārstāvēja sociālistu frakciju. Ilggadējaiss Eiropas Parlamenta un Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Tajāni turpmākos 2,5 gadus vadīs Eiropas Parlamenta darbu un pārstāvēs to ES un starptautiski.

63 gadus vecais Eiropas Tautas partijas (EPP) frakcijas izvirzītais Tajāni ceturtajā kārtā ieguvis 351 balsu, apsteidzot Džanni Pitella (Gianni Pittella, S&D, Itālija), kurš ieguva 282 balsis. Pirms tam Tajāni guva pārliecinošu uzvaru visās trijās iepriekšējās balsošanas kārtās, uzveicot Pitellu, bet pārējie četi kandidāti katrā kārtā saņēma vien dažus desmitus balsu un pēc trešās kārtas atkrita.

Tajāni atbalstīja arī liberāļu frakcija Eiropas Liberāļu un demokrātu alianse (ALDE), kas ar EPP noslēdza vienošanos par sadarbību nolūkā vērsties pret populistiem un eiroskeptiķiem.

Ar Tajāni uzvaru konservatīvo rokās nonākuši visi trīs augstākie Eiropas Savienības (ES) amati, jo Eiropas Komisijas prezidents krēslu ieņem Žans Klods Junkers, bet Eiropadomes prezidents ir Donalds Tusks. Viņi abi arī nākuši no EPP.

Kā prioritātes EP darbā Tajāni noteicis tirdzniecību, migrāciju un drošību, īpašu uzmanību veltot Brexit sarunām, jaunas migrācijas politikas un ES tirdzniecības noteikumu izstādei.

Vairāk informācijas:
http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2017/janv_jaunumi/elections.html

http://www.politico.eu/article/european-parliament-presidency-epp-antonio-tajanis-big-year-sort-of/

https://www.facebook.com/Eiroparlaments

AFP_K231W LogoEP



 



Iesakām