Maijs – Eiropas mēnesis Jelgavas novadā

23.05.2016.

Maijs Jelgavā un Jelgavas novadā bija piepildīts ar interesantiem un daudzveidīgiem pasākumiem.
Viss sākās 5. maijā, kad Elejas muižas parkā jau 6. gadu Europe Direct Informācijas centrs Jelgavā kopā ar Elejas vidusskolas audzēkņiem piedalījās koku stādīšanas talkā, lai atjaunotu vēsturisko aleju. Pasākuma laikā skaidrojām Zemes dienas būtību un šogad papildus koku stādīšanai īpašs akcents tika likts uz izziņu apar klimata pārmaiņām un atjaunojamās enerģijas izmantošanas nozīmi. ES valstīm ir pienākums atbalstīt atjaunojamo energoavotu (piemēram, vēja, saules un biomasas) izmantošanu, lai sasniegtu ekoloģiskās enerģijas mērķus, tādēļ, lai uzzinātu vairāk par šo tēmu praktiski, devāmies uz vietējā lauksaimniecības uzņēmēja Vinteru ģimenes zemnieku saimniecību „Līgo”, kura šajā jomā darbojas jau no 2010. gada, kad izveidoja pirmo biogāzes staciju. Biogāzes ražotnē kā izejvielu elektroenerģijas ražošanai izmanto atjaunojamo energokultūru – kukurūzas un zāles skābbarības – produktus. Lai efektīvi izmantotu saražoto siltumenerģiju, 2013. gadā ir uzbūvēta siltumnīca, kurā audzē gurķus sēklu iegūšanai eksportam.
9. maijā Eiropas dienā Europe Direct Informācijas centra komanda kopā ar brīvprātīgajiem Jelgavā Uzvaras parkā palīdzēja nodrošināt Eiropas eksāmena norisi, kuru visi interesenti varēja kārtot Mobilajā zināšanu ekspresī. Tāpat parkā Jelgavas skolu audzēkņi un pasniedzēji bija izveidojuši ES valstu teltis, kuras apmeklējot un izpildot uzdevumus, varēja saņemt balviņas. Parkā tika piedāvāta plaša kultūras programma. Kā pozitīvs fakts minams, ka Jelgavai bija liels skaits Eiropas eksāmena dalībnieku, savukārt Jelgavas novadā visaktīvākā bija Sesavas pamatskola, kur Eiropas eksāmenu kārtoja ap 70 skolēnu. Kopumā Latvijā 2016. gadā eksāmenu kārtoja 11819 dalībnieki.
Detalizēta informācija par pasākumu šeit:

http://eiropaskustiba4.101.lv/wp-content/uploads/2016/05/EKL_Zinulapa_Nr.9.2016.pdf

10. maijā EDIC organizēja Eiropas dienas pasākumu Jelgavas novada jauniešiem „Eiropa – Tavai izaugsmei!”, kura galvenā tēma bija informēt jauniešus par mācību un apmaiņas programmu iespējām ārvalstīm, un, kopīgi svinot Eiropas dienu, pārbaudīt savas zināšanas par ES, piedaloties improvizētā Eiropas eksāmenā. Vairāk par pasākumu lasiet

http://www.jelgavasnovads.lv/lv/novada-zinas/12387/jelgavas-novada-jauniesi-tiekas-eiropas-dienas-pasakuma-eiropa–tavai-izaugsmei/

Savukārt 12. maijā notika LLU maģistrantūras studentu izbraukuma seminārs – iepazīšanās ar labās prakses piemēriem ES projektu īstenošanā pie Jelgavas novada uzņēmējiem. Ir pierādījies, ka iepazīšanās praksē ir efektīvākais zināšanu nostiprināšanas veids, un arī šoreiz studenti ar lielu interesi uzzināja gan par zemnieku saimniecības Līgo darbību atjaunojamās enerģijas ražošanā, par z/s Blūdži un saimnieces Ināras Mālkalnes ģimenes saimniekošanu siera ražotnē, gan viesu mājas “Kaupēna dzirnavas” un atpūtas kompleksa “Grantiņi” darbību. EDIC vadītāja T. Šķerberga informēja studentus par EK prioritātēm, katrs saņēma bukletus par šo tēmu un arī EDIC bukletus.

22. maijā – Eiropas dienu pasākumu maratons noslēdzās ar netradicionālo deju kolektīvu salidojumu Jelgavas novada Valgundē. Jaunajiem dalībniekiem tika piedāvātas radošas aktivitātes – ES valstu karogu krāsošana un nozīmīgu objektu minēšana, kā arī laimes rats ar dažādiem jautājumiem par Latviju un Eiropu. Koncertā piedalījās 14 Jelgavas novada netautiskie deju kolektīvi kopā pāri par 200 dalībniekiem.

Eiropas diena 01 02 03 04 05 06 07 08 010 011 012 013 014 015 016 017 018 019 020 021 022 023 024

Detalizēta informācija par pasākumu šeit.



 



Iesakām