EDIC darba grupa un novada vadība gūst pieredzi ES institūcijās un EDIC Luksemburgā

15.06.2015.

No 8.-11. jūnijam Europe Direct Informācijas centra projekta darba grupa piedalījās pieredzes apmaiņas vizītē  Eiropas Savienības (ES) institūcijās Luksemburgā „Kompleksas ES un tūrisma informācijas sniegšanas pieredze Šengenā, ES vadošo institūciju un pašvaldību darbība Luksemburgā”.

Luksemburgā šis gads ir nozīmīgs, jo no 1. jūlija tā uzsāk prezidentūru ES Padomē, pārņemot to no Latvijas, tādēļ viens no jautājumiem ko pārrunājām, viesojoties ES mājā un Eiropas Komisijas pārstāvniecībā Luksemburgā bija plānotās aktivitātes un pasākumi prezidentūras laikā. Eiropas māja atrodas Luksemburgas pilsētas centrālajā daļā, tajā tiek organizēti pasākumi dažādām mērķa grupām, ir pieejams plašs informatīvo materiālu klāsts un bērnu stūrītis ar mazajiem apmeklētājiem piemērotām nodarbēm. Šeit atrodas arī Eiropas Komisijas pārstāvniecība un Eiropas Parlamenta Informācijas birojs. Tikšanās laikā savstarpēji dalījāmies pieredzē ES informācijas sniegšanā.

Savukārt vairums ES institūciju atrodas Luksemburgas priekšpilsētā Kiršbergā, kur iepazināmies ar Eurostat biroja darbību. Tā galvenā funkcija ir iegūt un apkopot statistiku no visām ES valstīm un padarīt to pieejamu plašam lietotāju lokam – gan dažādu institūciju un biznesa pārstāvjiem, gan jebkuram interesentam mājas lapā http://ec.europa.eu/eurostat. Tikšanās laikā saņēmām izsmeļošu informāciju par datu iegūšanas procesu, īpaši to, cik nozīmīgi ir katrai valstij sniegt maksimāli precīzu statistiku, lai iegūtu objektīvu kopīgo priekšstatu par situāciju dažādās jomās ES valstīs. Interesanta bija tikšanās ar Latvijas pārstāvi, kura strādā Eurostat birojā, un informēja par karjeras iespējām ES institūcijās.

Interesanta bija vizītē Šengenā, kur apmeklējām un iepazināmies ar Europe Direct Informācijas centra Šengenā darbu. Šī Europe Direct centra darbība ir īpaša ar to, ka tas darbojas kopā ar tūrisma informācijas centru un Eiropas muzeju. Šengenā 1985.gadā – pirms 30 gadiem – tika parakstīts Šengenas līgums, kas paredzēja ceļošanu bez vīzām un robežām starp valstīm, kas ietilpst Šengenas zonā. Šobrīd tādas ir 26, bet savulaik pirmo līgumu parakstīja Beļģija, Nīderlande, Luksemburga (Beniluksa valstis), Vācija un Francija. Šengena izraudzīta kā simboliska vieta, kur trīs Beniluksa valstu robeža satiekas ar Vāciju un Franciju otrpus Mozeles upei. Eiropas muzejs piedāvā interaktīvu ekspozīciju muzeja telpās, kur iespējams noskaidrot, kā kopš 19.gs. vidus mainījušās Šengenas valstu robežas, gan uzzināt faktus par līguma parakstīšanu un Luksemburgas vēsturi. Ņemot vērā tuvojošos Luksemburgas prezidentūru ES padomē no 2015.gada 1. jūlija, ir sagatavotas īpašas tūres un maršruti no Luksemburgas galvaspilsētas, lai plašu interesentu loku iepazīstinātu ar šo īpašo vietu. Kā regulāru pasākumu Informācijas centrs piedāvā Eiropas maršrutu „Promenade de l`Europe”, kurā iekļauti nozīmi objekti un vietas Šengenā – Eiropas centrs, Nāciju kolonnas, kur katrai no Šengenas valstīm kolonnā ir zvaigzne ar valsts īpašajiem simboliem. Latvijai tādi ir Brīvības piemineklis, 3 zvaigznes Mildas rokās, hokejs un Melnais kaķis. 2015.gada 13. jūnijā tika atklātas kolonnas ar to valstu zvaigznēm, kuras Šengenas zonai bija pievienojušās kā pēdējās, t.sk., Latvija. Tāpat Šengenā atrodas divi Berlīnes mūra fragmenti, kas, iekļauti Eiropas maršrutā, simbolizē cilvēku brīvību un robežu krišanu.

Nākamais apskates punkts ir Šengenas līguma laukums, kurā simboliski tērauda strēlēs iestrādātas trīs zvaigznes, simbolizējot 3 partnerus, kas sākotnēji parakstīja Šengenas līgumu, atlikušās deviņas no divpadsmit no ES karoga zvaigznēm izliktas laukuma bruģī. Turpinājumā 27 oša koki, ko stādīja Rumānijas valdība 2005. gadā, atzīmējot Rumānijas pievienošanos ES, simbolizē 27 ES dalībvalstis (līdz Horvātijas iestāšanās laikam). Netālu no tilta izvietots statīvs, kurā katrs, kas tic no robežām brīvas Eiropas nākotnei, var saslēgt atslēgu ar savu gravējumu, ko iespējams iegādāties Tūrisma informācijas centrā. Maršrutā iekļauts arī Šengenas pils komplekss. Līdzīgu Eiropas maršrutu plānots izstrādāt arī Jelgavas novadā, Eiropa pilsoņiem programmas projekta ietvaros.
Vizītes laikā Šengenas pašvaldībā, kurā apvienojušās 9 vietējas nelielas mazās pašvaldības – Bech-Kleinmacher, Burmerange, Emerange, Elvange, Remerschen, Schengen, Schwebsingen, Wellenstein, Wintrange, veidojot vienotu pašvaldību ar 4500 iedzīvotājiem, iepazināmies ar pašvaldības darba organizēšanas kārtību, izglītības, sociālās jomas finansēšanas kārtību, pašvaldības atbalstu uzņēmējdarbībai, valsts un pašvaldību nodokļu sistēmu, pašvaldības sniegto pakalpojumu organizēšanas kārtību.

eu2015lu Luksemburga Luksemburga_ES_maja Luksemburga_ES_maja_1 Luksemburga_ES_maja_2 Luksemburga_Eurostat Luksemburga_Eurostat_1 Luksemburga_Eurostat_2 Schengen Schengen_EDIC Schengen_EDIC_1 Schengen_EDIC_2 Schengen_EDIC_3



 



Iesakām