1.jūlijā Itālija pārņem ES prezidentūru

01.07.2014.

Izaugsme un nodarbinātība, pilsoņu tiesību nostiprināšana un lielāka Eiropas ietekme pasaulē būs Itālijas prioritātes, sešus mēnešus veicot ES prezidentvalsts pienākumus.

Itālijas prezidentūra sakrīt ar maijā ievēlētā jaunā Eiropas Parlamenta sastāva pirmo 6 mēnešu darba laiku. Tā aizsāks arī jauno prezidentūras trio kopā ar nākamajām prezidentvalstīm Latviju un Luksemburgu. Šo triju valstu valdības ir sagatavojušas ES Padomes darba programmu nākamajiem 18 mēnešiem.

Izaugsme un nodarbinātība

Itālija vēlas veicināt strukturālās reformas un inovāciju ES valstīs. Ar to iecerēts stimulēt rūpniecības atdzimšanu, lai novērstu bezdarbu un uzlabotu konkurētspēju. Īpaša uzmanība tiks veltīta mazajiem uzņēmumiem un enerģētikas un klimata politikai laikposmā līdz 2030. gadam.

Itālija arī plāno sekmēt ieguldījumus tādās mūsu bērnu nākotnei sevišķi svarīgās jomās kā vides aizsardzība, infrastruktūra un digitālie pakalpojumi.

Vēl viens svarīgs jautājums ir ilgtspējīga attīstība, kas būs arī starptautiskās izstādes “Expo Milano 2015 ” centrā. Tās temats ir “Paēdināt planētu: enerģija dzīvei”.

Iedzīvotājiem tuvāka Eiropa

Reaģējot uz pieaugošo vilšanos Eiropas integrācijas gaitā, prezidentūra vēlas samazināt birokrātiju un veicināt pārredzamību, pārskatatbildību un digitalizāciju, lai nodrošinātu efektīvu sadarbību starp ES iestādēm.

Itālija vēlas, lai ES kļūtu aktīvāka jomās, kur tā spēj dot virsvērtību, piemēram, pamattiesību aizsardzībā un migrācijas un patvēruma politikā. Savukārt jomās, kur problēmas var efektīvāk risināt valsts, reģionālā vai vietējā līmenī, tā — gluži otrādi — vēlas ES iesaistīšanos samazināt.

Eiropa starptautiskajā arēnā

Prezidentvalsts uzskata, ka ES ārpolitikā ir vajadzīga plašāka pieeja, lai risinātu reģionālos un globālos jautājumus. Tās darbības centrā galvenokārt būs ES robežreģioni, it sevišķi Vidusjūras baseinā.

Nepārtraukts atbalsts būs nepieciešams pārejas procesam Ziemeļāfrikā un Tuvo Austrumu miera procesam, turklāt Itālija pievērsīsies jaunajiem asociācijas nolīgumiem ar Gruziju, Moldovu un Ukrainu.

Darba kārtībā būs arī tirdzniecības sarunas, proti, Itālija cer panākt progresu sarunās par transatlantisko tirdzniecības un ieguldījumu partnerību ar ASV.

Itālijas prezidentūra

Informācija: Eiropa Komisija, ec.europa.eu/news



 



Iesakām