Europe Direct Informācijas centra pieredzes apmaiņas vizīte Dublinā

26.11.2013.

Pēc pieredzes apmaiņas vizītes Dublinā Īrijā ar noderīgām zināšanām, kas veicinās sadarbību un pieredzes paplašināšanu EDIC tīklā, cels darbinieku informētības un kvalifikācijas līmeni, kā arī ļaus nodrošināt kvalitatīvus informācijas sniegšanas pakalpojumus centra apmeklētājiem, atgriezušās Europe Direct Informācijas centra (EDIC) Jelgavā darbinieces – vadītāja Tabita Šķerberga, darbinieces Anita Škutāne un Inese Cinovska, grāmatvede Dagnija Špele – un pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāja Līga Lonerte.

Pieredzes apmaiņas vizīte „Īrijas prezidentūra ES un pieredze eiro ieviešanas komunikācijā” projekta ietvaros norisinājās no 5.-8.novembrim. Tēmas aktualitāti pamato gan nākamajā gadā Latvijā plānotā pāreja no lata uz eiro valūtu, kā arī tuvojošās Latvijas prezidentūra ES 2015.gada pirmajā pusē, kuras laikā EDIC centri būs vērtīgi informācijas sniedzēji vietējiem iedzīvotājiem un partneris pasākumu organizēšanā ārpus Rīgas.

Tiek uzskatīts, un to atzīst arī paši īri, ka eiro ieviešana 2002. gada 1. janvārī Īrijā bijusi veiksmes stāsts, jo tā noritējusi ļoti pārdomāti, pateicoties vairākus gadus (kopš 1999.gada) ilgušajai komunikācijas kampaņai iedzīvotāju informēšanai. Eiro šajā laikā tika ieviests arī Austrijā, Beļģijā, Somijā, Francijā, Vācijā, Grieķijā, Itālijā, Luksemburgā, Nīderlandē, Portugālē un Spānijā. Pateicoties pieejai, ka komunikācija notika gan caur valsts atbildīgajām institūcijām, gan uzņēmējiem, gan atsevišķa kampaņa norisinājās ar NVO līdzdalību, aizsniedzoties līdz dažādām sociāli mazaizsargātām sabiedrības grupām (seniori, māmiņas ar bērniem), tika panākts, ka visa sabiedrība ir informēta par eiro ieviešanu, eiro maiņas kursu, monētu un banknošu izskatu (jo tajā laikā vēl nebija „īstas” naudas, ar ko iepazīstināt iedzīvotājus), apmaiņas ilgumu un citiem svarīgiem jautājumiem. Un tas viss notika laikā, kad ātrākais saziņas veids bija telefons un fakss, nevis internets un e-pasts! Regulāri tika veiktas aptaujas, lai noskaidrotu iedzīvotāju zināšanu līmeni un jautājumus, kas jāizskaidro pastiprināti.

Vizītes laikā apmeklējām Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecību Īrijā, kur guvām ieskatu pārstāvniecības darbības jomās, Īrijas dalību ES, komunikāciju ar iedzīvotājiem, masu mēdijiem, pasākumiem. Prezentācija ietvēra nelielas filmas noskatīšanos, kas bija veltīta 40 gadu periodam, kopš Īrija ir ES dalībvalsts. Tāpat tikšanās laikā iepazināmies ar Eiropas māju, tur pieejamiem izdevumiem par ES, rīkotajiem pasākumiem.

Noderīgus padomus Latvijai kā 2015.gada Eiropas prezidējošai valstij sniedza EK pārstāvniecības Politikas un ekonomikas uzraudzības nodaļas vadītājs. Viens no galvenajiem ieteikumiem bija strikti pieturēties pie ES noteiktās darba kārtības šim pusgada periodam. Īrijas prezidentūra ES norisinājās šī gada pirmajā pusgadā, un tā iezīmējās kā krīzes jeb taupības prezidentūra, kad pasākumi un tikšanās tika koncentrēti Dublinā, lai ietaupītu transporta un viesnīcu izmaksas. Prezidentūra nenoliedzami izraisa daudzus jautājumus vietējos iedzīvotājos saistībā ar ES jautājumiem, tāpēc jābūt gataviem uz tiem atbildēt un skaidrot. Tika uzsvērts, ka prezidentūra ir iespēja uzlabot savas valsts tēlu – gan Eiropā, gan starptautiskā līmenī, ja tā tiek labi organizēta.

Dublinas piepilsētā apmeklējām EDIC Blanchardstown, kas darbojas vietējā bibliotēkā un ir vērsts uz ES informācijas sniegšanu bibliotēkas apmeklētājiem. Šajā vietā dzīvo arī daudzi latvieši, kas EDIC telpās organizē svētdienas skolu dažādām aktivitātēm.

Noslēgumā iepazināmies ar bibliotēku Sv. Trīsvienības koledžā, kur līdztekus 5 miljoniem īru autoru grāmatu pieejama arī vērtīgākā grāmata – Book of Kells, kas ir mūku pārrakstīta un ilustrēta Bībeles daļa. Apmeklējām arī Īrijas nacionālo bibliotēku, kur iepazināmies ar bibliotēkas krājumiem un to izmantošanas iespējām apmeklētājiem.

EDIC_Irija_9 EDIC_Irija EDIC_Irija_1 EDIC_Irija_2 EDIC_Irija_3 EDIC_Irija_4 EDIC_Irija_5 EDIC_Irija_6 EDIC_Irija_7 EDIC_Irija_8 EDIC_Irija_10 EDIC_Irija_11

Informāciju sagatavoja:
Anita Škutāne
Europe Direct Informācijas centra Jelgavā speciāliste
tel. 63048446
anita.skutane@jelgavasnovads.lv
www.edic.jrp.lv



 



Iesakām