Jelgavas novada lauksaimnieki dodas pieredzes apmaiņas vizītē uz Poliju

11.10.2013.

Lai celtu lauku uzņēmēju informētības līmeni un veidotu ciešāku savstarpēju sadarbību, Europe Direct Informācijas centrs Jelgavā oktobra sākumā organizēja Jelgavas novada lauku uzņēmēju pieredzes apmaiņas braucienu uz Poliju. Brauciena mērķis bija iepazīties ar ES fondu atbalsta izmantošanu Polijas lauksaimniecībā, kā arī labās prakses piemēriem un lauksaimniecības politiku šajā valstī.
Polija ir iedalīta 16 reģionos (vojevodistēs), kas ir atbildīgas par ES finansējuma sadali atbilstoši reģiona vajadzībām. Ieskicējot galvenos virzienu Polijas lauksaimniecībā, jāmin, ka vidējais lauku saimniecību lielums ir 11ha, galvenie darbības virzieni: graudkopība un lopkopība valsts ziemeļos, augļu (āboli) un ogu (zemenes) audzēšana valsts dienvidos.
Brauciena laikā novada lauksaimniekiem bija iespēja iepazīties ar saimniecību Polijas ziemeļos Suvalku rajonā (gmina). Saimniecība nodarbojas ar lopkopību, graudkopību un būvē biogāzes staciju saimniecības fermu apkurei.
Brauciena turpinājumā Sventokšiskas (Świętokrzyskie) vojevodistes maršals novada delegāciju iepazīstināja ar 2014.-2020.gada plānošanas perioda attīstības mērķiem, t.i., veselības un sociālā aprūpe, bezdarba mazināšana reģionā, tūrisms, ceļi un dzelzceļš, starptautiskā sadarbība, it īpaši ar Ukrainu un Baltkrieviju, un IT nozares attīstība. Kā piemēru var minēt, ka šajā periodā plānots ieguldīt 50 miljoni eiro optiskā ātrgaitas interneta izveidē gar Polijas austrumu robežu 1400 km garumā – posmā, kas nav finansiāli rentabls privātam šādu pakalpojumu sniedzējam.
Tikšanās laikā Starahovices (Starachowice) Speciālajā ekonomiskajā zonā tās vadītājs iepazīstināja ar uzņēmējdarbības priekšrocībām un iespējām šādās zonās. Tās tiek veidotas, pašvaldībai darbojoties kā vienam no akcionāriem, un investoriem ir pieejamas gan labiekārtotas teritorijas ar visām iespējamām komunikācijām, gan tikai zemes gabali. Turklāt nodokļu atlaides šajās zonās sasniedz līdz pat 70% no investīciju vērtības.
Savukārt Lauksaimniecības restrukturizācijas un modernizācijas aģentūras pārstāvis informēja par pieejamo ES atbalstu lauksaimniekiem. Tāpat kā Latvijā ir pieejams atbalsts dažādām lauksaimniecības kultūrām un vienotie platībmaksājumi. Atšķirība ir tā, ka Polijā tiek maksāts, piem., par govju turēšanu līdz 10 govīm ieskaitot, lielajiem lopkopjiem atbalsts nav paredzēts. Šī politika ir vērsta uz atbalstu nelieliem lauksaimniecības uzņēmumiem, tādējādi veicinot nodarbinātību un iedzīvotāju palikšanu laukos.
Ar Leader pieejamo finansējumu lauku teritoriju attīstībai iepazīstināja vietējā rīcības grupa jeb partnerība “Wokół Łysej Góry”. Tajā apvienojušās 7 vietējās pašvaldības. Viens no projektu piemēriem, kas tika prezentēts, ir vērsts uz tūrisma veicināšanu un seno tradīciju saglabāšanu un popularizēšanu – stāvvietas izbūve Svētā krusta kalna piekājē, lai tūristi varētu viegli piebraukt teritorijai un atstāt savu automašīnu, kā arī viduslaiku ciemata, tirdzniecības vietu pasāžas un kafejnīcas izbūve. Visas minētās ēkas nodotas apsaimniekošanā pašvaldības kultūras aģentūrai; visi darbinieki, t.sk., kafejnīcas personāls, ir sabiedriskā sektora darbinieki.
Tika apmeklēti arī vairāki Vahockas un Biellinī pašvaldību uzņēmēji. To starpā siltumnīcu komplekss (segtās platības 2.5 ha), kas audzē krizantēmas (90% no visiem izstrādājumiem) un puansetijas, kā arī stādāmo materiālu (puķu stādus no spraudeņiem). Kompleksa attīstībā vairākkārt piesaistīti ES fondu līdzekļi, un atšķirībā no vecākajām siltumnīcām, jaunajās ir automatizēta līnija gan puķu podu pārvietošanai, gan datorizēta laistīšanas un mēslošanas tehnika. Ir atrasti stabili sadarbības partneri produkcijas realizācijai lielo veikalu ķēdēs – Auchan, Carrefour u.c. Produkcija tiek arī eksportēta.
Zemeņu audzētava Biellinī apsaimnieko 15 ha zemes, ES atbalsts tiek piesaistīts jau kopš pirmsiestāšanās perioda ES – SAPARD programmas līdzekļi, kā arī regulāri tiek iegādāta jauna tehnika un modernizēta saimniecība.
Kokaudzētava “Sabatowka” nodarbojas ar piecu šķirņu egļu audzēšanu 100 ha zemes, tajā skaitā audzē sudrabegles. Vislielākais produkcijas noiets ir pirms Ziemassvētkiem, kad tiek tirgoti Ziemassvētku kociņi – gan cirsti, gan podiņos. Egles tiek tirgotas arī individuāliem pasūtītājiem, apzaļumošanas firmām u.c. Ar iegādāto tehniku iespējams izrakt līdz pat 4m garas egles.
Gaļas pārstrādes uzņēmums “Zakłady Wędliniarskie Paweł Nowak” darbojas jau 80 gadus – kopš 1933.gada, kas dod tam tiesības produkciju ražot arī pēc tradicionālās receptūras (nepieciešama vismaz 50 gadu darbības pieredze) un tradicionālajā veidā – kūpinot ar malku, kā arī bez mākslīgiem uzlabotājiem un konservantiem. Līdztekus tiek ražota arī produkcija pēc modernas tehnoloģijas, kā arī sadalīta un tirgota svaiga gaļa.
Visi šie apmeklētie uzņēmumi ir īpaši ar to, ka tajos saimnieko jau vairākās paaudzēs, turpinot vecāku un vecvecāku iesākto darbu un tradīcijas, darba tikumu un mīlestību.
Pieredzes apmaiņas brauciens tika organizēts sadarbībā ar Jelgavas novada pašvaldības starptautiskās sadarbības partneriem – Suvalku pašvaldību (Suwałki) un Vahockas pašvaldību (Wąchock).

Polija_1 Polija_2 Polija_3 Polija_4 Polija_5 Polija_6 Polija_7 Polija_8 Polija_9 Polija_10 Polija_11 Polija_12 Polija_13 Polija_14 Polija_15

Informāciju sagatavoja:
Anita Škutāne
Europe Direct Informācijas centra Jelgavā speciāliste
tel. 63048446
anita.skutane@jelgavasnovads.lv
www.edic.jrp.lv



 



Iesakām