Jelgavā iedzīvotāji un uzņēmēji diskutē par eiro ieviešanu

17.06.2013.

Jelgavā 11. jūnijā notika dokumentālās filmas par eiro „Dzīvot labāk” demonstrēšana un  seminārs par eiro ieviešanas jautājumiem, ko organizēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) sadarbībā ar Finanšu ministriju, Jelgavas ražotāju un tirgotāju asociācija (JRTA) un Europe Direct informācijas centru. Jelgavā semināru apmeklēja aptuveni 30 dalībnieki, to starpā gan uzņēmēji, gan pensionāri, gan pašvaldību darbinieki.
Diskusijā ar uzņēmējiem tika apskatīti jautājumi par  grāmatvedības vadlīnijām, nodokļu maksājumu vadlīnijām un kases aparātu vadlīnijām kā arī sniegtas atbildes uz citiem uzņēmējus interesējošajiem jautājumiem.
LTRK Jelgavas nodaļas vadītāja Baiba Nolberga informēja, ka informatīvā semināra dalībnieku jautājumi bijuši visdažādākie, tomēr visvairāk diskutētie saistīti ar kases aparātu piemērošanas prasībām, tāpat  uzņēmējus iepriecināja ziņa, ka eiro biznesa sākuma komplektus valūtas maiņai varēs iegādāties jau no 10. decembra, kas nozīmē, ka uzņēmēji jau laicīgi varēs sagatavoties brīdim, kad eiro tiks laists apgrozībā.
Kopumā maijā un jūnijā filmas seansi un semināri plānoti deviņās Latvijas pilsētās – Liepājā, Jēkabpilī, Ventspilī, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Jelgavā, Madonā un Rīgā.
Statistikas dati liecina, ka iedzīvotāju atbalsts latu nomaiņai ar eiro Latvijā pamazām turpina pieaugt. Aprīlī Latvijā bija par 10 procentpunktiem vairāk pozitīvi noskaņotu iedzīvotāju nekā iepriekš, liecina TNS dati. Šā gada aprīlī par pāreju uz eiro Latvijā pozitīvi noskaņoti kopumā bija 36% iedzīvotāju. Savukārt maijā, saskaņā ar jaunākajiem „Factum” pētījuma rezultātiem, eiro ieviešanu atbalstīja 38% valsts iedzīvotāju. Eiro biežāk atbalsta gados jaunāki ekonomiski aktīvie valsts iedzīvotāji, kā arī cilvēki ar labu izglītību.
Vienlaikus pieaug arī uzņēmēju atbalsts eiro ieviešanai. Latvijas pāreju uz eiro valstī atbalsta jau 44,9% uzņēmēju, savukārt pagājušā gada decembrī tie bija 41,2% uzņēmēju, liecina „Citadele Index” veiktā uzņēmēju aptauja šā gada martā. Uzņēmēju vidū mazinājies arī eiroskeptiķu skaits. Šogad 1. ceturksnī eiro drīzāk neatbalstīja 12,8% uzņēmumu vadītāju, bet 2012.gada decembrī – 15,7%.

Uzziņai

12 interesanti fakti par gaidāmo latu nomaiņu pret eiro

1. Eiro nenozīmē identitātes zaudēšanu
Latvijas eiro rotās tautumeitas simbols un Latvijas Republikas  ģerbonis. Uz sānu joslas divu eiro monētai būs Latvijas valsts himnas pirmā rinda.
2. Visi lati tiks apmainīti – netiks zaudēts neviens lats! Eiro pāreja NAV naudas reforma.
3. Naudu Latvijas Bankā varēs apmainīt vienmēr – arī pēc desmit  un vairāk gadiem. Pārējās bankās – 6 mēnešus bez maksas.
4. Eiro ieviešana nav salīdzināma ar pāreju uz latiem – algas un uzkrājumi nezaudēs savu vērtību.
5. Eiro ieviešana kalpos par apliecināju­mu spēcīgai ekonomikai un paredza­mai valsts politikai, tādējādi vairojot Latvijas pievilcību investoru acīs.
6. Augstāki valsts kredītreitingi nozīmē drošāku investīciju vidi un lielāku investoru uzticību.
7. Investīcijas – ekonomikas attīstība: jaunas darbavietas, lieli projekti, sekmīga mazo uzņēmumu darbība. Eiro ieviešana nozīmē vairāk investīciju – ražošanas un darbavietu 
8. Nauda, kas atrodas bankas kontā, no latiem uz eiro tiks konvertēta līdz ar pirmajām 2014.gada minūtēm. Tas notiks automātis­ki pēc valsts oficiāli noteiktā valūtas maiņas kursa un bez komisijas maksas.
9. Maksājumu karte nebūs jāmaina, pat ja tagad tā ir piesaistīta latu kontam. 
10. Visiem līgumiem, kas ir noslēgti bankā, būs  tā saucamais pēctecības princips – tas nozī­mē, ka tie nebūs jāpārslēdz.
11. Uzkrājumi – noguldījuma summa, uzkrātie procenti latos automātiski tiks konvertēti eiro, saglabāta tiks arī līgumā noteiktā pro­centu likme.
12. Latus pirmās divas nedēļas būs iespējams izmantot kā maksāšanas līdzekli (atlikums tiks izdots eiro). Pēc tam gan visi norēķini notiks tikai eiro, lai arī vēl pusgadu latus pret eiro bez komisijas maksas būs iespē­jams samainīt visās komercbankās, savu­ kārt trīs mēnešus arī Latvijas pastā.

Materiāls tapis pēc “Swedbank” izdotā ikkmēneša izdevuma “Mana nauda” materiāliem.

12. jūnijā svinīgi tika uzsākta memoranda „Godīgs eiro ieviesējs” izstrāde, lai uzņēmēji varētu pievienoties šai iniciatīvai uzreiz pēc 9. jūlija, kad sagaidāms Eiropas Komisijas oficiālais uzaicinājums Latvijai pievienoties eiro zonai.
Aprīļa beigās finanšu ministrs Andris Vilks svinīgi nodeva lietošanā eiro ieviešanas vadlīnijas uzņēmējiem, pašvaldībām un NVO. Vadlīnijas, kā arī Finanšu ministrijas rīkotie semināri visā valstī ļauj saņemt augstas kvalitātes profesionāļu konsultācijas bez maksas par dažādiem eiro ieviešanas aspektiem, kas maksimāli samazina ar eiro ieviešanu saistītās izmaksas.
„Dzīvot labāk” ir dokumentālā filma, ko veidojusi „Platforma Film” un producējis Andrejs Ēķis. Filmas veidotāji tiesības to demonstrēt martā nodeva Finanšu ministrijai. Filma skatītājus aicina uz sarunu par eiro ieviešanas izvēlēm, uzdodot jautājumu – vai dzīve būs labāka pēc eiro ieviešanas? Valsts iedzīvotāji kopā ar sabiedrībā pazīstamiem cilvēkiem – Vairu Vīķi-Freibergu, Ilmāru Rimšēviču, Vili Vītolu un citiem rod atbildes uz valsts iedzīvotājiem būtiskiem jautājumiem, lai šaubas par eiro aizstātu zināšanas.
Latvija izvirzījusi mērķi pievienoties eirozonai 2014.gadā. Latvijas valdība cer, ka šā gada 9. jūlijā Eiropas Ministru padome lems par Latvijas uzaicināšanu pievienoties eirozonai, un tad arī plašāka sabiedrība pakāpeniski saņems praktisku informāciju par to, kā lati tiks aizstāti ar eiro.
Atbildes uz iedzīvotāju biežāk uzdotajiem jautājumiem par eiro, lūdzu, meklēt  www.eiro.lv/saites

Kontakti:
Ināra Rubene Finanšu ministrijas
Eiro komunikācijas biroja vadītāja,
Tālr. 67095417
inara.rubene@fm.gov.lv 

1eiro_lv1_1



 



Iesakām