Nobela Miera prēmija

13.10.2012.

Ar 2012. gada Nobela Miera prēmiju apbalvota Eiropas Savienība (ES). Šis apbalvojums piešķirts par ES ieguldījumu, ilgāk nekā sešas desmitgades veicinot mieru un izlīgumu, demokrātiju un cilvēktiesības.

“Eiropas Savienībai ir ārkārtīgs pagodinājums saņemt 2012. gada Nobela Miera prēmiju. Šī prēmija ir vislielākā atzinība, kādu varētu izteikt par dziļi politiskajiem motīviem, kas ir Savienības pamatā, — par unikālo darbu, ko aizvien vairāk Eiropas valstu veic, lai novērstu karu un sašķeltību un kopīgi veidotu kontinentu, kurā valda miers un labklājība. Šī balva ir ne tikai pašam projektam un iestādēm, kas iemieso kopējas intereses, bet arī tiem 500 miljoniem iedzīvotāju, kuri šeit dzīvo,” kopīgā paziņojumā sacīja Eiropadomes un Eiropas Komisijas priekšsēdētāji.

Abi priekšsēdētāji pauda Eiropas Savienības apņemšanos arī turpmāk “veicināt mieru un drošību mūsu kaimiņvalstīs un visā pasaulē”.

Norvēģijas Nobela Miera prēmijas komiteja uzsvēra “ES ieguldījumu, ilgāk nekā sešas desmitgades veicinot mieru un izlīgumu, demokrātiju un cilvēktiesības Eiropā”.

Tā augstu novērtēja ES situācijas stabilizācijas pūliņus, kas “palīdzējuši pārveidot lielāko Eiropas daļu no karu kontinenta par miera kontinentu”. ES darbs simbolizē “tautu brālību” un ir “miera kongresa” forma, ko Alfrēds Nobels savā 1895. gada testamentā norādījis kā kritērijus Miera prēmijas piešķiršanai.

ES_karogs
Informācijas avots
http://ec.europa.eu/news/eu_explained/121012_lv.htm



 



Iesakām