Sociālie darbinieki atgriezušies no pieredzes apmaiņas vizītes Igaunijā

18.10.2012.

16. un 17. oktobrī Europe Direct Informācijas centra (EDIC) projekta ietvaros Jelgavas novada pašvaldības sociālajā jomā strādājošie speciālisti (sociālā dienesta un Jelgavas novada sociālās aprūpes un rehabilitācijas centra darbinieki) un EDIC darbinieki devās pieredzes apmaiņas braucienā Igaunijā, Lānes (Läänemaa) apgabalā. Vizītes laikā Lānes apgabala vadītājs Innars Maesalu sociālos darbiniekus iepazīstināja ar apgabala administratīvo struktūru (tajā ietilpst 2 pilsētas un 12 pagasti, 26 tūkst. iedzīvotāju), kā arī iedzīvotāju sociālo portretu, kas ļoti līdzinās mūsu valsts situācijai – maz iedzīvotāju darbspējīgā vecumā, daudz pensionāru, dzimstība samazinās, un daudz jaunu darbspējīgu cilvēku izbrauc darba meklējumos uz ārvalstīm, pārsvarā Skandināvijas valstīm Somiju un Norvēģiju.

Tiekoties ar Hāpsalas (Haapsalu) pašvaldības sociālā darba vadītāju, tika gūts priekšstats par sociālās palīdzības sistēmu pašvaldībā. Var secināt, ka sociālās labklājības sistēma ir veidota ļoti atšķirīgi, salīdzinot ar Latviju, tomēr iedzīvotāju sociālās problēmas ir līdzīgas – ģimeņu nespēja nodrošināt pamatvajadzības, rehabilitācijas nepieciešamība invaliditātes izraisītu traucējumu gadījumos, vardarbība ģimenē u.c. Igaunijā iedzīvotājiem ar zemiem ienākumiem ienākumu starpību līdz minimālajam ienākumu līmenim (76 EUR jeb 53 Ls uz vienu ģimenes locekli) kompensē valsts. Pašvaldība sniedz vienreizēju materiālo palīdzību grūtībās nonākušiem maznodrošinātiem iedzīvotājiem (ar ienākumu līmeni līdz 153 EUR uz vienu ģimenes locekli). Tāpat pašvaldībā tiek veikts sociālais darbs ar riska ģimenēm, invalīdiem, veciem cilvēkiem un citām sociālam riskam pakļautām grupām. Hāpsalas budžetā, līdzīgi kā visā valstī, sociālajai jomai tiek atvēlēti vairāk kā 50% budžeta līdzekļu. Hāpsalas iedzīvotāju nodarbinātībai ir sezonalitātes raksturs, kas ir būtisks rādītājs, plānojot pašvaldības sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības sistēmu.

Vizītes turpinājumā Hāpsalu iepazināmies ar rekonstruētu dziedniecības iestādi, kura ar ES finansējumu tiek veidota vēsturiskā ēkā un kurā būs pieejami gan pansionāta, gan medicīniski pakalpojumi senioriem. Apmeklējām arī nesen uzceltu bērnu namu. Tas izvietots vairākās atsevišķās ēkās, kur dzīvo un tiek aprūpēti gan bērni invalīdi, gan bāreņi un pilngadību sasnieguši jaunieši, kuri vēl mācās profesionālās izglītības iestādēs. Apstākļi ir nodrošināti maksimāli pietuvināti ģimenes modelim, vienā ēkā dzīvo 8 bērni un audzinātāja. ERAF projekta ietvaros izveidotā infrastruktūra un labais tehniskais nodrošinājums izveidots, lai bērni un jaunieši apgūtu patstāvīgai dzīvei nepieciešamās prasmes un iemaņas. Savukārt Oru veco ļaužu pansionātā darbība tiek nodrošināta līdzīgi tam, kā tas ir Latvijā.

Iepazīstoties gan ar sociālās jomas, gan kultūrvēsturiskiem objektiem, kuru atjaunošanai tiek izmantoti ES fondu līdzekļi, radās secinājums, ka īpaši tiek domāts par ģimeniskuma, mājīguma sajūtas radīšanu, kultūrvēsturisko objektu saglabāšanu un atjaunošanu. Turklāt pašvaldība rūpējas par mājokļu ekonomisku apsaimniekošanu. Hāpsalu pilsēta un tās apkārtne ir gan lielisks piejūras kūrorts atpūtniekiem un viesiem, gan draudzīga vieta cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Europe Direct Informācijas centrs Jelgavā jau vairākus gadus organizē pieredzes apmaiņas vizītes konkrētām mērķa grupām – iepriekšējos gados novada bibliotekāri apmeklēja Valmieras un Gulbenes EDIC un bibliotēkas, bet Eiropas gada aktīvām vecumdienām ietvaros, kad uzmanība tiek pievērsta senioru dzīves kvalitātei un nepieciešamo pakalpojumu nodrošināšanai, šāda vizīte tika organizēta sociālajiem darbiniekiem. Tās organizēšanā atbalstu sniedza Eiropas Komisijas pārstāvniecība Igaunijā un Lānes apgabala administrācija. Pieredzes apmaiņas brauciens sociālajiem darbiniekiem deva jaunu pieredzi, pārliecību par pašreiz veicamo darbu un viesa pārdomas par jauninājumu ieviešanas nepieciešamību, kā arī ļāva veidot jaunus kontaktus ar kolēģiem Igaunijā.

Vizite_Igaunija_1 Vizite_Igaunija_2 Igaunija EDIC Igaunija_EDIC Vizite_Igaunija_3 Vizite_Igaunija_4 Vizite_Igaunija_5 Vizite_Igaunija_6 Vizite_Igaunija_7



 



Iesakām