Eiropas Savienība – reģionu un pilsētu izaugsmei

15.10.2012.

Ar vērtīgu pieredzi, zināšanām un jauniem partneru kontaktiem no vērienīgākā gada pasākuma Eiropas reģionu un pilsētpolitikas jomā atgriezušās Europe Direct Informācijas centra Jelgavā darbinieces, kas piedalījās atvērto durvju dienu pasākumos, kas no 8. – 11.oktobrim notika Briselē.

2012.gadā Eiropas reģionu un pilsētu atvērto durvju dienas notika jau desmito reizi, un to laikā ikviens interesents varēja iepazīties ar ES reģionālās politikas rezultātiem. Atvērto durvju dienu laikā norisinājās 107 semināri ar vienotu moto „Eiropas reģioni un pilsētas: laiks izmaiņām”, kuros kopumā piedalījās gandrīz seši tūkstoši pārstāvju no 46 valstīm. Šī gada tematiskās prioritātes bija sekojošas: gudra un ilgtspējīga izaugsme, teritoriālā sadarbība – vērtība Eiropai, kā arī rezultātu un labās prakses piemēru nodošana.

Turklāt šogad atvērto durvju desmitgade atzīmēta izšķirošā brīdī, kad sarunas par ES budžetu ir nonākušas būtiskajā beigu posmā, un gan Eiropas Parlaments, gan Reģionu Komiteja ir formulējuši savus priekšlikumus Eiropas Savienības kohēzijas politikai nākamajam plānošanas periodam 2014. – 2020.gadam. Reģionu komitejas priekšsēdētājs Ramons Luis Valkarsels atzīst, ka bez spēcīgas kohēzijas politikas, kas aptver visus ES reģionus, nav iespējams izkļūt no krīzes, ne arī atveseļot ekonomiku. Šajā ES budžeta sarunu posmā atvērto durvju dienas palīdzēs skaidrot šo nostāju, sniedzot konkrētus piemērus par to, kā reģioni un pilsētas atbalsta ilgtspējīgu izaugsmi un ES izaugsmes stratēģijas Eiropa 2020 mērķu sasniegšanu, izmantojot struktūrfondus. (avots: EK pārstāvniecība Rīgā).
Līdztekus apmeklētajiem semināriem par inovāciju nozīmi valstu un pašvaldību ekonomikas atveseļošanā, tūrisma attīstības priekšnosacījumiem un tendencēm nākotnē, kā arī vietējo iniciatīvu grupu darbību vietējās sabiedrības aktivizēšanā un lauku teritoriju dzīves apstākļu uzlabošanā, tika apmeklēta Marka Frīdmana (Mark Friedman), ASV Fiskālās Politikas studiju institūta vadītāja, lekcija „Uz rezultātiem balstīta atbildība”, kas izskaidroja metodi, kā radīt izmērāmus uzlabojumus jebkurā darba vidē – gan privātā uzņēmumā, gan publiskajā pārvaldē.

Viens no vizītes ieguvumiem, nenoliedzami, ir jauni kontakti un dalība jauna projekta sagatavošanas seminārā. Projekts tiks izstrādāts kopā ar Ungārijas, Vācijas un Spānijas pašvaldībām, un tas būs vērsts uz ekonomiskās aktivitātes un pilsonības jautājumu aktualizāciju un veicināšanu dažādās ES dalībvalstīs, iekļaujot labās prakses piemēru apskati uz vietām. Tāpat Jelgavas novada pašvaldība ir aicināta iesaistīties Intelligent Energy Europe projektā vides un enerģētikas jautājumu risināšanai.

Regionu_dienas_Brisele Regionu_dienas_Brisele_1 Regionu_dienas_Brisele_2 Regionu_dienas_Brisele_3 Regionu_dienas_Brisele_4 Regionu_dienas_Brisele_5 Regionu_dienas_Brisele_6

Informāciju sagatavoja:

Anita Škutāne
Europe Direct Informācijas centra Jelgavā speciāliste
tel. 63022093
anita.skutane@jelgavasnovads.lv
www.edic.jrp.lv



 



Iesakām