Rudens sākas ar jauniem Europe Direct Informācijas centra pasākumiem

27.09.2012.

Viens no lielākajiem pasākumiem, ko septembrī organizēja Europe Direct Informācijas centrs Jelgavā, bija praktisks seminārs Latvijas un Lietuvas jauniešiem „Vides kvalitāte Latvijas – Lietuvas pierobežā”. Pasākums notika 27. septembrī, un tā ietvaros 15 Lietuvas jaunieši un viņu pedagogi no Paņevežas iepazinās ar dabas objektiem Jelgavas novadā un Jelgavas pilsētas populārākajiem tūrisma objektiem – Jelgavas pili un Sv. Trīsvienības baznīcas torni. Tikšanās un sadarbības iespēju meklēšana ar Latvijas jauniešiem notika nesen atklātajā daudzfunkcionālajā jauniešu centrā Elejā.Tā kā vides un ilgtspējīgas attīstības jautājumi ir izvirzīti Eiropas Savienības dienas kārtības priekšplānā, semināra galvenais akcents bija hidroloģes Loretas Urtānes lekcija „Upes, to funkcijas un cilvēka darbības ietekme uz tām”, kam sekoja praktiska nodarbība, kurā Jelgavas novada jaunieši dalījās pieredzē par nesen notikušajām upju tīrīšanas akcijām novadā un iepazīstināja ciemiņus ar attīrītajiem upju posmiem.

Nākošais lielais pasākums, kurā piedalās Europe Direct Informācijas centrs Jelgavā, ir 28. septembrī notiekošais Starptautiskajai Veco ļaužu dienai veltītais festivāls „Pretī rudenim”, kurā piedalās Jelgavas pilsētas, kā arī Jelgavas un Ozolnieku novadu seniori. Festivāla laikā seniori tiks aicināti piedalīties sporta spēlēs, apmeklēt koncertu un vakarā tikties ballē Jelgavas kultūras namā. Vienlaikus šis pasākums popularizē 2012.gadu kā Eiropas gadu aktīvai novecošanai un paaudžu solidaritātei.

Savukārt, 29. septembrī Lielplatones pagastā ikviens, kas sirdī jūtas jauns, tiek aicināts apmeklēt Senioru dienas pasākumu, kuru atbalsta Europe Direct Informācijas centrs. Tajā radošajās darbnīcās, izstādes atklāšanā un „Zemgales vācelītē 2012” jeb Jelgavas Latviešu biedrības dzejnieku kluba „Pieskāriens” gadagrāmatas prezentācijā var piedalīties visu vecumu interesenti.

Tāpat Europe Direct Informācijas centrs Jelgavā kopš septembra sākuma ir atbalstījis vairākus tematiskus pasākumus, kas veicina Eiropas gada aktīvai novecošanai un paaudžu solidaritātei mērķu sasniegšanu.

Tā 12. septembrī Vircavas pagastā notikušajās Dzejas dienās „Dzeja cauri paaudzēm” piedalījās un priekšlasījumus sniedza dažādu paaudžu dzejnieki. Pasākumā tika iesaistīti arī jaunieši, kas raksta dzeju, un vecāka gada gājuma cilvēki, kas raksta vai ir rakstījuši dzeju, tādējādi caur dzeju veidojot dialogu cauri paaudzēm.

21. septembrī paaudžu sadarbības gada ietvaros Jaunsvirlaukas pagastā uz velobraucienu „Veselā miesā – vesels gars” pulcējās ap 20 dalībnieku, tajā skaitā bērni ar vecākiem, jaunieši, pieaugušie un seniori. Velobrauciena mērķis bija veicināt veselīgu dzīvesveidu jebkurā vecumā. Pasākums sasaucās ar Eiropas Mobilitātes nedēļas, kas norisinājās no 16. – 22.septembrim, mērķi – iespēju robežās samazināt auto izplūdes gāzes un troksni, padarot vidi veselīgāku. Šeit jāakcentē Eiropas valstis: Nīderlande, Vācija, Dānija, kur pārvietošanās ar velosipēdu ir pašsaprotams un komfortabls pārvietošanās veids, reizē dabai draudzīgs un veselīgs.

Europe Direct Informācijas centra dalība pasākumos dod nozīmīgu ieguldījumu svētku programmas dažādošanā, jo tādējādi apmeklētāji var iegūt informāciju par Eiropas Savienību tuvu savai dzīves vietai atraktīvā un interesantā veidā.

Upes_seminars_LV_LT Upes_seminars1_LV_LT Upes_seminars2_LV_LT Upes_seminars3_LV_LT Upes_seminars4_LV_LT Upes_seminars5_LV_LT Upes_seminars6_LV_LT Upes_seminars7_LV_LT

Informāciju sagatavoja:
Anita Škutāne
Europe Direct Informācijas centra Jelgavā speciāliste
tel. 63022093
anita.skutane@jelgavasnovads.lv
www.edic.jrp.lv



 



Iesakām