Jelgavas mājražotāji gūst pieredzi Bauskas novadā

15.06.2012.

13. jūnijā Europe Direct Informācijas centrs Jelgavā sadarbībā ar Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centru organizēja informatīvu izbraukuma semināru „Mazo pārtikas ražotāju pieredze produkcijas ražošanā, sadarbībā un piegāde vietējiem patērētājiem un iekļaušana tūrisma piedāvājumā”, kura mērķis bija iepazīstināt Jelgavas novada uzņēmējus ar Bauskas novada vietējo ražotāju darbību un ES finanšu instrumentu piesaistīšanu ražotņu attīstībai, tādējādi aktivizējot vietējos uzņēmējus Zemgalē un Jelgavas novadā.

Semināra dalībnieki apmeklēja četras saimniecības, kuras gan ar saviem, gan ES fondu ieguldījumiem darbojas un attīsta uzņēmējdarbību.

Brunavas pagasta zemnieku saimniecība „Krišjāņi” nodarbojas ar lopkopību un piensaimniecību – ražo 15 dažādas siera šķirnes, jogurtu, saldējumu, sāk attīstīt arī gaļas ražošanu. Savu produkciju izplata dažādos tirdziņos. Ar projekta atbalstu iegādājušies iekārtas siera ražošanai.

Brunavas pagasta z/s „Sprīdīši” nodarbojas ar kāpostu audzēšanu un skābēšanu, sezonas laikā saražojot ap 100 tonnām produkcijas. Ārpus aktīvās sezonas nodarbojas ar puķu stādu audzēšanu. Ar ES fondu – Lauksaimniecības un mežsaimniecības nozares konkurētspējas uzlabošanai – atbalstu iegādātas iekārtas.

Codes pagasta z/s „Vaidelotes” darbojas lauku tūrisma jomā, gatavo un piedāvā rupjā maluma miltu izstrādājumus, dabīgās tējas un garšvielas. Lauku tūrisma attīstīšanai ņēmuši mikrokredītu.

Codes pagasta saimniecība „Kraujas” nodarbojas ar gaļas pārstrādi, realizē gan svaigas gaļas, gan kūpinātus izstrādājumus. Svarīgs mazajiem ražotājiem ir noieta tirgus, „Kraujas” savu produkciju realizē Rīgā – Kalnciema ielas tirdziņā un Berga bazārā, kā arī Jelgavā piektdienu Zaļajā tirdziņā.

SIA „Gusto” specializējusies dabīgās kosmētikas ražošanā. Produkcija izceļas ar augstu kvalitāti un dabiskumu.

Redzētie piemēri ir labs ideju un iedvesmas avots Jelgavas novada mājražotājiem, kas pēdējā gada laikā ir jūtami aktivizējušies un ir gatavi apvienoties, lai kopā veiksmīgāk meklētu noietu savai produkcijai, savukārt patērētājiem ir svarīgi saņemt svaigus un dabīgus vietējos produktus tuvāk dzīves vietai. Tuvākā laikā tiks turpinātas sarunas, lai vienotos par mājražotāju un pašvaldības sadarbības formām un sadarbības līguma slēgšanu.

Uzņēmēji ir viena no Europe Direct Informācijas centra mērķa grupām, un uzņēmējdarbība ir nozīmīgs instruments lauku teritoriju iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošanā un ekonomiskās krīzes seku mazināšanā.

Majrazotaji Majrazotaji_1 Majrazotaji_2 Majrazotaji_3 Majrazotaji_4 Majrazotaji_5 Majrazotaji_6 Majrazotaji_7 Majrazotaji_8



 



Iesakām