Eiropas Savienības aktualitātes nozīmīgas arī Latvijai

08.02.2012.

edirEurope Direct Informācijas centra Jelgavā darbinieki piedalījušies pirmajās šīgada apmācībās, ko Eiropas Komisijas Pārstāvniecība Latvijā organizēja ES informācijas sniedzējiem.

Pasākumā Dānijas vēstnieks Pērs Karlsens sniedza aktuālo informāciju saistībā ar Dānijas prezidentūru ES un tās mērķiem: atbildīga Eiropa (tajā skaitā ekonomiskā atbildība par dažādām politikas jomām, iekļaujot arī Latvijai nozīmīgo jautājumu par Kopējo lauksaimniecības politiku un tiešmaksājumus lauksaimniekiem); dinamiska Eiropa, veicinot ilgtermiņa izaugsmi un darba vietu radīšanu; zaļa Eiropa, kas rūpējas par ilgtspējīgu attīstību, kopīgu enerģijas tirgu un klimatu pārmaiņu ierobežošanu; droša Eiropa, kas risina jautājumus par attiecībām ar ES Austrumu kaimiņiem, Vidējiem Austrumiem un Ziemeļāfriku, izstrādājot jaunu politiku patvēruma meklēšanas jomā.

Par Latvijas prioritārajiem jautājumiem Dānijas prezidentūras laikā informēja ārlietu ministrijas pārstāve, uzsverot budžeta deficīta problēmas, jauniešu bezdarba jautājumus, ES daudzgadu budžeta ietekmi uz Latvijas ekonomiku, kā arī gatavošanos Latvijas prezidentūrai ES 20015. gada pirmajā pusē – pēc Itālijas un pirms Luksemburgas.

Pasākumā par Eiropas Parlamenta aktualitātēm informēja Eiropas Parlamenta deputāti Kārlis Šadurskis un Inese Vaidere, aktualizējot latviešu valodas kā vienīgās valodas jautājumu arī ES mērogā, un tādēļ 15.februārī rīkojot diskusiju ar Latvijas un Eiropas ekspertu dalību.

Semināra noslēgumā Labklājības ministrijas pārstāve informēja par 2012.gadu kā ES gadu aktīvai novecošanai un paaudžu solidaritātei, kura devīze ir „Būsim aktīvi visās paaudzēs”. Šis gads Latvijā oficiāli tika atklāts 3.ferbruārī un paredz dažādu pasākumu un aktivitāšu ciklu, īpašu uzmanību pievēršot senioriem. Gada popularizēšanai izvirzīti arī vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki – Labās gribas vēstnieki – gastroenterologs Anatolijs Danilāns, tautas deju ansambļa “Zelta sietiņš” vadītāja Baiba Rasma Šteina, mūziķis Kārlis Būmeisters, Dziesmu svētku virsdiriģents, kordiriģents Edgars Račevskis, Liepājas teātra aktrise Inese Kučinska, Ventspils Centra sākumskolas zēnu koris un tā solists Miks Laksbergs un Inese Zinģīte, kura Latvijā pazīstama ar apņēmību un neatlaidību uzveikt ikvienu šķietami bezcerīgu situāciju. Informāciju par pasākumiem meklējiet Labklājības ministrijas mājas lapā!

Informāciju sagatavoja:
Anita Škutāne
Europe Direct Informācijas centra Jelgavā speciāliste
tel. 63022093
anita.skutane@jelgavasnovads.lv



 



Iesakām