Mīli Latviju – sāc šķirot papīru jau šodien!

14.02.2011.

Šodien, 14. februārī – Valentīndienā – katrai ģimenei vai uzņēmumam Latvijā ir iespēja apliecināt savu mīlestību pret Latvijas dabu un sākt šķirot vismaz papīra atkritumus. Katrs no mums gadā izlieto līdz 50 kilogramiem papīra, bet tikai trešdaļa no šī papīru kalna nonāk pārstrādē! Tādēļ Esmaja.lv sadarbībā ar LTV programmu „Eirobusiņš” un papīrfabriku „Līgatne” aicina ikvienu ES Mājas zināšanu, sarunu un mākslas istabās saņemt papīra šķirošanas konteineru. Un sākt šķirot papīru atkritumus!

Lai saņemtu savu (vai vairākus) papīra šķirošanas toverus no 14. līdz 18.februārim no pulksten 10:00 līdz 18:00 atnāc uz Eiropas Savienības māju, Aspazijas bulvārī 28, 1.stāvā, aizpildi anketu un (bez maksas) saņem makulatūras uzkrāšanas toveri, kā arī informāciju par ES iniciatīvām vides aizsardzības jomā. Paņem līdzi arī domubiedrus un citādi domājošos!
Iesaistīšanās šajā kampaņā ir bez maksas ikvienam uzņēmumam vai ģimenei, kas vēlētos savu makulatūru nodot pārstrādei Latvijas vienīgajai makulatūras pārstrādes fabrikai Līgatnēm, jo uzņēmums sola bez maksas savākt Jūsu mājās vai uzņēmuma makulatūras krājumus, tiklīdz īpašais toveris būs piepildīts. Tātad, lai sāktu šķirot makulatūru sākotnēji jāpaņem minētais toveris, ko Līgatnes papīrfabrikas darbinieki pēc Jūsu lūguma arī regulāri iztukšos!
„Es izsludināju šo eksperimentu kā mērījumu sabiedrības gatavībai no zaļām runām ķerties pie zaļiem darbiem, jo pats uz savas ādas nesen izbaudīju, cik grūti ir pārliecināt namu pārvaldi un atkritumu apsaimniekotājus Rīgā novietot atkritumu šķirošanas konteinerus pie daudzdzīvokļu mājām, tādēļ kartona toveris, kurā krāt savus ikdienas papīrus iespējams ir vieglākais risinājums tiem, kuri vēlas dzīvot zaļi jau šodien nevis ciest no apkārtējo tūļīguma”, savu iniciatīvu skaidro LTV „Eirobusiņš” programmas vadītājs Ansis Bogustovs.
Kā liecina pētījumi, katrs Latvijas iedzīvotājs gada laikā patērē vismaz 40 kg papīra, kas veido 40% no visu atkritumu daudzuma, tāpēc papīrfabrika “Līgatne” savāc kartonu, papīru un žurnālus, kas pēc tam tiek ottreizēji ražoti, par pamatu izmantojot makulatūru, tādejādi ražotne sniedz savu ieguldījumu vides aizsardzībā, saglabājot mežu platības no izciršanas un ļaujot ietaupīt enerģiju un samazināt izmešus gaisā un ūdenī, kas saistīta ar celulozes vārīšanu. Papīrfabrika no izlietotā papīra rada jaunus papīra izstrādājumus: biroja papīrus, mākslas papīrus, iepakojuma materiālus, papīra čaulas, u.c.
Jau no 2010.gada vidus arī visām valsts iestādēm ar likumu noteikts šķirot papīrus un nodot tos otrēizējai pārstrādei, taču likums neprasa to darīt Pašvaldību iestādes un mazas privātas kompānijas, kā arī mājsaimniecības, tādejādi ļoti liela daļa no papīra atkritumiem Latvijā vēlaizvien nenonāk otrreizējā apritē.
Nereti uzņēmumi un organizācijas dažādus dokumentus (līgumus, vienošanās, izmaksas utt.) un ikdienas papīru sadedzina vai sagriež un izmet aktritumos, tomēr papīrfabrika “Līgatne” piedāvā labu veidu kā gan izšķīdinināt konfidenciālos dokumentus, gan citus papīrus un veikt otrreizējo pārstrādi. “Pāris minūtēs papīrs būs sadalījies šķiedrās un tā arī būs izejviela jauna papīra ražošanai. Šādā veidā uzņēmumiem ir iespēja papīru iznīcināt dabai draudzīgā veidā un tā būs ne tikai saimnieciska rīcība, bet arī atbalsts Latvijas ekonomikai, jo katru gadu saražotais un eksportētais papīrs sastāda aptuveni 6 milj. EUR” norāda papīrfabrikas “Līgatne” tirdzniecības speciāliste Oļesja Dreimane.

Iveta Ķelpe,
Eiropas Parlamenta Informācijas biroja
preses nodaļas vadītāja,
tālr: +371 67085468
E-pasts: iveta.kelpe@europarl.europa.eu

Jānis Krastiņš,
Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs,
Tālr.: +371 67085425
E-pasts: janis.krastins@ec.europa.eu

avots:www.esmaja.lv



 



Iesakām