Kopējai lauksaimniecības politikai nākotnē jāizlīdzina atšķirības ES lauksaimnieku starpā

15.12.2010.

13. decembrī Briselē Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sanāksmē Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Armands Krauze atkārtoti uzsvēra Latvijas un vairāku citu ES dalībvalstu nostāju, ka Kopējās lauksaimniecības politikas (KLP) reformas rezultātam ir jābūt vienlīdzīgiem un godīgiem tiešajiem maksājumiem lauksaimniekiem pēc 2013. gada.

“Kopējā lauksaimniecības politika būtu jānodrošina ar “drošības tīkla” pasākumiem tirgus traucējumu gadījumos. Latvija uzskata, ka lauku sabiedriskās infrastruktūras, lauku ekonomikas un uzņēmējdarbības ilgtspējīgai attīstībai kopējai lauksaimniecības politikai pēc 2013. gada jāparedz pietiekams finansējums lauku attīstības politikas ietvaros, īpaši atbalstot Eiropas Savienības konverģences reģionus ar mērķi veicināt lauku ekonomikas ilgtspējīgu attīstību un tādējādi nodrošinot mazāk attīstīto Eiropas Savienības lauku teritoriju izaugsmi un atšķirību izlīdzināšanos. Bez vienlīdzīgiem maksājumiem visā Eiropas Savienībā Latvija nevar atbalstīt ideju par tiešo maksājumu “apzaļumošanu”, jo tas lauksaimniekiem uzliktu neadekvāti sarežģītu un smagu slogu un izskatās pēc slēptas vēlmes piemeklēt argumentus esošās nevienlīdzības saglabāšanai,” uzsvēra Armands Krauze.

Jau ziņots, ka 12. decembrī Latvijas, Igaunijas, Kipras, Lietuvas, Polijas, Rumānijas un Zviedrijas pārstāvji vienojās par kopīgu viedokli, ka KLP tiešo maksājumu sistēmu nepieciešams reformēt tā, lai pēc 2013. gada tiešie maksājumi visu ES dalībvalstu lauksaimniekiem tiktu aprēķināti saskaņā ar objektīviem un godīgiem kritērijiem.

Turpmākās diskusijas par KLP notiks Ungārijas prezidentūras laikā. Latvijai ar Ungāriju jau vairāku gadu garumā izvērsusies ļoti sekmīga sadarbība lauksaimniecības politikas jautājumos.

Informāciju sagatavoja
Dagnija Muceniece
ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
tālrunis: 67027498, mob.tālrunis: 26534104
Dagnija.Muceniece@zm.gov.lv

Avots:
http://lv.lv



 



Iesakām