Pieredzes apmaiņas vizīte Ungārijā

17.04.2019.

No 7.-11.aprīlim Europe Direct Informācijas centra darba grupa devās savā gadskārtējā pieredzes apmaiņas vizītē, šoreiz uz Ungāriju.

Vizīte sākās ar Peštas apgabala pašvaldības jeb reģionālās asamblejas apmeklējumu. Peštas apgabals ir viens no 19 Ungārijas apgabaliem; Peštas apgabals kopā ar Budapeštu veido kopīgu Centrālungārijas reģionu NUTS I līmenī. Tomēr, ņemot vērā atšķirības abu pašvaldību attīstībā un līdzekļu pieejamībā, nākamajā plānošanas periodā EK ir apstiprinājusi, ka abas pašvaldības tiek sadalītas divos NUTS 2 reģionos. Peštas reģions ir dinamisks un augošs, iedzīvotāju skaits tajā pieaug par vidēji 14 tūkstošiem iedzīvotāju gadā. Vidējais iedzīvotāju vecums ir viens no zemākajiem Ungārijā – 40,7 gadi. Peštas apgabala izveidotā Reģionālās attīstības aģentūra ir Peštas Europe Direct informācijas centra (EDIC) uzturošā iestāde. Ungārijā Europe Direct informācijas centru uzturošās iestādes ir apgabala pašvaldības, valdības iestādes reģionos, bibliotēkas, universitātes, tirdzniecības un rūpniecības kameras un nevalstiskās organizācijas. Ņemot vērā, ka Ungārijas premjerministra un valdošās partijas nostāja ir vērsta pret Eiropas Savienību, EDIC darbība ir apgrūtināta, jo viņi pauž pretēju viedokli valdības viedoklim, un uzturošās iestādes bieži pārtrauc EDIC centru uzturēšanu un finansēšanu.

Runājot par EDIC darbību, gan apmeklētais Peštas EDIC, gan EDIC Veszpremā, kura uzturošā iestāde ir Veszpremas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, ir ļoti aktīvi un piedāvā informatīvus un izglītojošus pasākumus dažādām mērķgrupām. Viens no interesantiem pasākumiem ir maratons, kas notiek Budapeštā un tā dalībnieku distance ir tik gara, cik gadu ir Ungārijai Eiropas Savienībā (šogad distance būs 15 km gara, jo Ungārija iestājās ES 2004.gadā). Visā Ungārijā tiek rīkots konkurss vidusskolēniem – 4 for Europe (četri Eiropai), kur ES zināšanās sacenšas vidusskolēni vietējā, reģionālā un tad valstiskā līmenī, labākajiem izcīnot braucienu uz ES institūcijām Briselē vai Strasbūrā. Nākamais pasākums, kurā piedalās visi EDIC centri, ir EU roadshow, jeb ceļojoša telts ES karoga krāsās, kas vasarā piestāj atpūtnieku apmeklētās vietās, kur tiek rīkotas viktorīnas, spēles, darbnīcas ģimenēm, jauniešiem un bērniem.

Veszpremas EDIC atrodas Veszpremas pilsētā; kurā dzīvo ~60 000 iedzīvotāju, no kuriem 10% ir universitātes studenti. Pilsēta celta uz septiņiem pakalniem, tiek dēvēta par karalieņu pilsētu, jo tajā tika kronētas Ungārijas karalienes, un 2023.gadā Veszprema kļūs par Eiropas Kultūras galvaspilsētu. Ņemot vērā uzturošo iestādi un pilsētā atrodošos universitāti, EDIC rīko pasākumus gan uzņēmējiem, gan studentiem, tajā skaitā par Ungārijas ekonomisko situāciju, personu datu aizsardzības regulu, kā arī pasākumus skolēniem gan sākumskolās, gan vidusskolās. EDIC arī aktīvi darbojas Facebook, rīkojot dažādus konkursus, kas ļauj gan popularizēt pašu centru, gan viņu mājas lapu un dalībniekiem nopelnīt balvas. Kā interesantu akciju pirms Lieldienām var minēt, ka centrs gatavojas pilsētā paslēpt piespraudes ar šī gada EP vēlēšanu saukli “šoreiz es balsošu” un iedzīvotājiem būs iespēja tās atrast Lieldienu olu vietā.

Runājot par politisko situāciju Ungārijā ES kontekstā, vizītes laikā EK pārstāvniecībā un EP informācijas birojā atbildīgie darbinieki ieskicēja pēdējā laika tendences. Viens no svarīgiem jautājumiem ir Ungārijas attieksme bēgļu jautājumā, kas izskaidrojama ar faktu, ka 2015. gadā Ungārijas teritoriju 2 nedēļu laikā šķērsoja 1.5 miljoni bēgļu, kas devās tālāk uz Vāciju, Zviedriju un citām valstīm. Tomēr tas iedzīvotājos radīja paniku, un kopš tā laika politiķu un iedzīvotāju nostāja pret bēgļiem ir ļoti negatīva, kaut arī EK Pārstāvniecībā atzīst, ka šobrīd valstī vēlētos iebraukt daži cilvēki nedēļā, kas būtu ļoti kontrolējams process. Tomēr kopumā iedzīvotāju attieksme pret ES ir pozitīva, ko parāda arī veiktās aptaujas.

Vizītes ietvaros bija iespējams arī iepazīties ar Tagores promenādi (nosauktu indiešu dzejnieka Rabindranata Tagores vārdā, kurš šeit ārstējies sanatorijā) Balatonfüred, kura labiekārtota, piesaistot ES līdzekļus. Balatonfüred zināma kā vieta, kur, pateicoties piemērotajam klimatam (ūdens un gaiss), iekārtotas sanatorijas sirds un asinsvadu slimību ārstēšanai, kā arī vieta, kur jau izsenis uzturējušies aristokrāti.

Ungarija Ungarija 1 Ungarija 2 Ungarija 3



 



Iesakām