EDIC darba grupa un novada vadība gūst pieredzi ES institūcijās un EDIC darbībā Portugālē

20.04.2016.

No 11.-15. aprīlim Europe Direct Informācijas centra (EDIC) projekta darba grupa piedalījās pieredzes apmaiņas vizītē  Eiropas Savienības (ES) institūcijās Portugālē „ES institūciju un pašvaldību darbība Portugālē ES aktuālās informācijas sniegšanā un Eiropas Komisijas prioritāšu komunikācijā”.

Vizīte Portugālē, kas ir salīdzinoši neliela ES dalībvalsts ar 10 miljoniem iedzīvotāju, sākās ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības apmeklējumu. Runājot par Portugāles dzīves un attīstības līmeni, tika uzsvērts, ka uzplaukums šajā valstī saistāms ar iestāšanos ES 1986.gadā, kad Portugālei tika novirzīti ievērojami ES fondu līdzekļi. Tāpat lielākās bažas šajā valstī, kuras slavenie jūras braucēji Vasko da Gama, Pedro Álvares Cabral, Bartolomeu Dias un Pero vaz Caminha jau 15. gadsimtā atklāja ceļu uz Indiju, Āfriku un Brazīliju, līdz ar to nodibinot kolonijas un veicinot dažādu rasu cilvēku ieplūšanu Portugālē, nav bēgļu jautājums, bet gan iespējamais Šengenas zonas sabrukums. Iedzīvotāji joprojām atceras laikus, kad ES vēl pastāvēja robežas starp valstīm, uzturēšanās laika ierobežojums un bija nepieciešama vīza iebraukšanai kaimiņvalstīs, un augstu novērtē cilvēku pārvietošanās brīvību. Jautājumā par bēgļiem nostāja ir skaidra – iebraucēju ģimenes tiek uztvertas kā iespēja – bērni, izglītoti cilvēki, darbaspēks, nevis teroristu uzbrukumu draudi.

Dzīves līmenis valstī ir salīdzinoši augsts, kaut arī valstī 2011.-2014.gadā bija ieviests “taupības” režīms un tā dēvētās “trojkas” – Eiropas Komisijas, Eiropas Centrālās bankas un Starptautiskā Valūtas fonda trijotnes – uzraudzība. Portugāļi novērtē valsts medicīnas un veselības aprūpes pakalpojumus, izglītības sistēmu, iekšējo transporta un komunikācijas sistēmu, labos ceļus, kas pārsvarā izbūvēti par ES finanšu līdzekļiem.

Vizītes laikā tika apmeklēts arī Eiropas Parlamenta Informācijas birojs. Birojs pasākumu organizēšanā un informācijas izplatīšanā sadarbojas ar visiem 19 Portugāles Europe Direct informācijas centriem, no kuriem divi atrodas salu zonā – Madeirā un Azoru salu arhipelāgā starp Eiropu un Ameriku. Kopīgi tiek organizētas aktivitātes Eiropas līmeņa pasākumos – Starptautiskajā Sieviešu dienā, Eiropas dienā, Saharova balvas pasniegšanā. Tāpat tiek organizēti konkursi skolās, kuru uzvarētāji dodas vizītē uz ES institūcijām Strasbūrā. Portugālei ir 21 Eiropas Parlamenta deputāts; deputāti bieži tiek iesaistīti pasākumos un debatēs par dažādām tēmām, kas notiek neformālā vidē – fnac grāmatnīcās, piedāvājot dalībniekiem kafiju un uzkodas.

Liels uzsvars šajā periodā tiek likts uz tā sauktā “Junkera plāna” desmit prioritāšu izskaidrošanu un šī plāna komunikāciju, kas gan ir diezgan sarežģīts uzdevums arī Portugāles informācijas centriem, jo plāns ir jāskaidro iedzīvotājiem saprotamā un pietuvinātā veidā.

Noslēgumā EDIC Porto, kas darbojas Porto pilsētas pašvaldībā, iepazīstināja ar savu darbības un aktivitāšu modeli. Porto pašvaldībā izveidots moderns un plašs iedzīvotāju apkalpošanas centrs, kas iever vienas pieturas aģentūras darbību un iespēju risināt jautājumus, kurus nodrošina valsts iestādes, piemēram, izgatavot ID karti vai pieteikties valsts veselības apdrošināšanai. Arī EDIC apmeklētāji tiek pieņemti šajā centrā, kur turklāt ir iespējas izrunāt jautājumus atsevišķā telpā. Porto pašvaldība īpaši strādā pie pilsētas identitātes, uzsverot, ka Portugāles vārds ir cēlies no Porto pilsētas vārda, tas saistās ar portvīna ražošanu Douro upes ielejā, bet tiek uzglabāts vīna pagrabos Porto. 2014. gadā izstrādāta pilsētas identitāte – Porto pilsētas sauklis ir vienkāršs – Porto. Bet logo ietver portugāļu zilo (azur) un balto krāsu simbolus, kas lakoniskā veidā izskaidro un uzskaita visu, ar ko Porto iedzīvotāji lepojas – okeānu, ēdienu, vēsturi, svētkus, plašo sirdi, dabu, grāmatas, mozaīkas, vīnu, baziliku un citus.
Portugale_5 Portugale Portugale_1 Portugale_2 Portugale_3 Portugale_4 Portugale_6 Portugale_7 Portugale_8 Portugale_9 Portugale_10 Portugale_11 Portugale_12 Portugale_13 Portugale_14 Portugale_15 Portugale_16 Portugale_17

Informāciju sagatavoja:
Anita Škutāne
Europe Direct Informācijas centra Jelgavā speciāliste
tel. 63048446
anita.skutane@jelgavasnovads.lv



 



Iesakām