Pieredzes apmaiņas vizīte „ES institūciju labās prakses piemēri pakalpojumu sniegšanā iedzīvotājiem un pašvaldībām Maltā”

16.04.2014.

Pēc pieredzes apmaiņas vizītes „ES institūciju labās prakses piemēri pakalpojumu sniegšanā iedzīvotājiem un pašvaldībām Maltā” ar noderīgām zināšanām un piedāvājumu turpmākai sadarbībai mājās atgriezušās Europe Direct Informācijas centra (EDIC) Jelgavā darbinieces – vadītāja Tabita Šķerberga, darbinieces Anita Škutāne un Inese Cinovska, grāmatvede Dagnija Špele, kā arī Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune un Attīstības nodaļas vadītāja Līga Lonerte.
Vizīte tika organizēta Eiropas Komisijas projekta „Europe Direct informācijas centrs Jelgavā” ietvaros, un tā notika no 8. – 11.aprīlim.
Vizīte sākās ar EK Pārstāvniecības Maltā apmeklējumu un tikšanos ar EDIC Valletta pārstāvjiem. Maltā šis gads ir ievērojams ar vairākiem nozīmīgiem notikumiem – 50 gadi kopš neatkarības atgūšanas no Apvienotās Karalistes, 40 gadi kopš republikas pasludināšanas un 10 gadi kopš iestāšanās ES. Lai atzīmētu šos nozīmīgos pasākumus, Maltas valdība kopā ar EK Pārstāvniecību Maltā rīko vairākus pasākumus plašai publikai. Viens no uzskatāmākajiem darbiem ES jautājumu aktualizēšanai jauniešu vidū ir EK Pārstāvniecības Maltā izdotais mācību līdzeklis „Eiropas studijas”, kas iekļauj plašu informācijas klāstu gan par ES, tās institūcijām, pilsonību, gan ekonomiku, nodarbinātību, nacionālo identitāti, seno kultūras mantojumu – arhitektūru, renesansi, Mikelandželo, Leonardo da Vinči, moderno demokrātiju. Šo mācību līdzekli izmanto vidusskolās Eiropas lietu mācību priekšmetā.
EDIC Vallettas uzturošā struktūra ir Mazo un vidējo uzņēmumu kamera, bet līdztekus uzņēmējiem viņu mērķgrupa ietver arī bērnus, jauniešus, NVO. Maltā ir vienoti bukleti un informatīvi materiāli par ES, ko izdod kopīgi visas ES informācijas jautājumos iesaistītās organizācijas (EDIC, patērētāju tiesību aizsardzības biedrības, ES dokumentācijas centrs u.c.). Otrais EDIC, kas darbojas Maltā, atrodas Gozo salā, un rīko vietēja mēroga atraktīvus pasākumus vietējiem iedzīvotājiem, studentiem, jauniešiem, uzņēmējiem. Tuvojoties Eiropas dienai (9.maijs), tiek rīkots pasākums, kas uzsver Eiropas daudzveidību un dažādību – tajā notiks diskusija skolēniem, kuru vadīs EK Pārstāvniecības Maltā vadītājs, telpas rotās ES valstu karogi, būs pieejamas spēles – puzles ar ES simboliku, kultūras daudzveidību raksturos grieķu, maltiešu, spāņu un itāļu tautas dejas, dziesmas un nacionālie ēdieni. Viens no pasākumiem skolēniem ir „Patīkamā lasīšana”, kad skolas dārzā skolēni lasa dažādas grāmatas. Šeit jāpiemin, ka gada vidējā temperatūra Maltā ir 22 – 230 C dienas laikā, kas lasīšanu padara patiešām pievilcīgu.
Vērtīga informācija tika gūta MEUSAC (Maltas ES Uzraudzības un darbības komiteja). Šī iestāde atrodas Sociālā dialoga, patērētāju tiesību un sociālo tiesību ministrijas pakļautībā. Tai ir 3 galvenie darbības virzieni: 1. izplatīt informāciju par ES, tās politiku, un skaidrot, kādu ietekmi tā atstāj uz Maltas iedzīvotājiem; 2. veicināt iedzīvotāju un organizāciju iesaistīšanos ES lēmumpieņemšanas procesā, 3. sniegt atbalstu un palīdzību vietējām pašvaldībām un NVO praktiskos jautājumos, kas saistīti ar ES finansējuma piesaisti. Šī institūcija līdztekus sabiedrības informēšanai par ES nodrošina arī vadošo lomu Maltas oficiālās nostājas formulēšanā Eiropas Komisijai dažādos jautājumos, kas saistās ar dalību ES. Piemēram, jautājumā par ostu direktīvu tiek sasauktas visas iesaistītās un ieinteresētās puses, kuras diskutē un noformulē oficiālo viedokli, kuru attiecīgās jomas ministrs prezentē EK. Viens no MEUSAC departamentiem piecu darbinieku sastāvā sniedz bezmaksas atbalstu un praktisku palīdzību pašvaldībām un NVO projektu pieteikumu sagatavošanā un veidlapu aizpildīšanā. Šī funkcija tiek nodrošināta kopš 2004.gada jeb kopš Maltas iestāšanās ES, kad projektu iesniedzējiem nebija pieredzes projektu sagatavošanā. Šobrīd Malta apgūst gandrīz 100% no visiem valstij piešķirtajiem ES fondu līdzekļiem (ERAF, ESF utml.), tomēr tiešais EK finansējums tiek apgūts vien nelielā apjomā. Maltā visus ES fondus administrē viena institūcija, kas atšķirībā no Latvijas, kur ir vairāki administrētāji, ļauj izvirzīt vienādas un konsekventas prasības visiem projektu īstenotājiem. Ar MEUSAC plānots iesniegt kopīgu projekta pieteikumu nākošajam ERASMUS+ programmas uzsaukumam.
Lai informētu pašus jaunākos maltiešus, MEUSAC ir piesaistījuši EK līdzekļus animācijas filmas par Tomiju un Roziju izstrādei (www.tommy-rosy.eu), lai 5 – 9 gadus veciem bērniem interesantā un rotaļīgā veidā palīdzētu apgūt jautājumus par to, kas ir ES. To, ka šī pieeja ir pareiza, pierāda fakts, ka maltieši ir atbildīgi savas valsts pilsoņi ar izpratni par ES jautājumiem – vairāk kā 90% balsstiesīgo iedzīvotāju piedalās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.
Izglītojoša bija vizīte Maltas Vietējo pašvaldību asociācijā, kas ir uzturošā institūcija EDIC Central Region. Maltā ir vairāku līmeņu pārvalde – nacionālais parlaments, pieci reģioni, 68 pašvaldības un 16 administratīvās padomes, kas ir izveidojušās kā piepilsētu vēlētas pārvaldes pie lielākajām pilsētām. Interesanti, ka Maltas galvaspilsēta Valletta nav salas lielākā pilsēta, bet gan pārvaldes un vēsturiskais centrs, lielākās pilsētas ir St. Paul`s Bay un Birkirkara. Deputātus skaits pašvaldībās ir no 5 – 13, atkarībā no iedzīvotāju skaita. Maltas vietējo pašvaldību asociācijā, līdzīgi kā Latvijas Pašvaldību savienība, pārstāv pašvaldību intereses. Asociācija aktīvi darbojas ES projektos.

Malta_3 Malta Malta_2 Malta_4 Malta_5 Malta_6 Malta_7 Malta_8 Malta_9 Malta_10 Malta_11 Malta_12 Malta_13 Malta_14 Malta_15 Malta_16 Malta_17

Informāciju sagatavoja:
Anita Škutāne
Europe Direct Informācijas centra Jelgavā speciāliste
tel. 63048446
anita.skutane@jelgavasnovads.lv



 



Iesakām