Laipni lūdzam, Horvātija!

11.07.2013.

Horvātija ir 28. valsts, kas pievienojusies ES. Pirms nieka 20 gadiem Horvātija cīnījās par neatkarību no kādreizējās Dienvidslāvijas. Pirms desmit gadiem valsts pieteicās dalībai ES. Nu tā piebiedrojusies 27 citām valstīm politiskā un ekonomiskā savienībā, kura tika izveidota 1958. gadā.

Ceļš līdz dalībai ES

Pirms iestāšanās Eiropas Savienībā Horvātijai daudzi noteikumi un administratīvās procedūras bija jāpielāgo ES noteikumiem un procedūrām. Piemēram, Horvātija ir pilnīgi pārkārtojusi savu tieslietu sistēmu un mainījusi konstitūciju, lai garantētu valsts prokuroru neatkarību. Turklāt valdība ir izveidojusi struktūru korupcijas apkarošanai.

Ir veiktas arī citas reformas, piemēram, noteikti siltumnīcefekta gāzu emisiju ierobežojumi un pielāgoti pārtikas nekaitīguma standarti.

Kādi labumi sagaida horvātus?

Horvāti tagad var izmantot visas priekšrocības, kas saistītas ar ES pilsonību. Ja viņi saslimst citā ES valstī, viņiem ir tiesības uz tādu pašu veselības aprūpi kā vietējiem iedzīvotājiem. Ja viņiem būs problēmas ar pasūtījumu interneta veikalā, viņi tiks aizsargāti atbilstīgi ES patērētāju aizsardzības standartiem. Tagad horvātiem arī viesabonēšanas maksa, zvanot uz mājām no citas ES valsts, būs daudz zemāka.

Uzņēmumi nu var pārvietot kapitālu starp Horvātiju un citām ES valstīm un izmantot noteikumus, kuri atvieglo pārrobežu maksājumus. Horvātijas uzņēmumi tagad varēs kopā ar citiem ES valstu uzņēmumiem piedalīties publiskā iepirkuma konkursos citās ES valstīs. Savukārt valstī esošie mazie uzņēmumi turpmāk varēs iegūt finansējumu no Eiropas Investīciju bankas.

Pati Horvātija tagad arī varēs saņemt ES reģionālās attīstības finansējumu. ES struktūrfondi un Kohēzijas fonds valstij palīdzēs ieguldīt līdzekļus pētniecībā un inovācijā, mazajos uzņēmumos, ilgtspējīgās darbvietās un iniciatīvās, kas risina prasmju trūkuma un bezdarba jautājumu.

Šo finansējumu pārvalda Eiropas Komisija. Jebkurš Horvātijas pilsonis vai uzņēmums varēs iesniegt Eiropas Ombudam sūdzību par Komisiju vai jebkuru citu ES iestādi vai struktūru.

Īsumā par Horvātiju

Horvātija ir maza valsts, kurā dzīvo gandrīz 4,5 miljoni cilvēku. Tā robežojas ar Bosniju un Hercegovinu, Ungāriju, Melnkalni, Serbiju un Slovēniju. Horvātijai ir vairāk nekā 1200 salu un saliņu. Tikai 48 no tām ir pastāvīgi apdzīvotas.

Flag_of_Croatia

Avots: http://ec.europa.eu
Šeit varat noskatīties apsveikuma video Horvātijai visās ES valodās: http://ec.europa.eu/avservices/focus/index.cfm?focusid=310&sitelang=en



 



Iesakām