Kipras prezidentūra ES – 2012. gada 2. pusgadā

05.11.2012.

Svarīga loma Eiropas Savienības Padomes uzdevumu veikšanā, tas darbības nodrošināšanā un Eiropas Savienības interešu pārstāvēšanā ir prezidentūrai, kas mainās reizi pusgadā. Prezidentūras galvenie uzdevumi ir administratīvo un organizatorisko jautājumu risināšanā. Tāpat prezidentūra uzņemas iniciatīvu sarunu vešanas procesā, izsakot kompromisa priekšlikumus dalībvalstu diskusijās Eiropas Savienības Padomes darba grupās, kā arī pārstāv Eiropas Savienības Padomi sarunās ar Eiropas Komisiju, Eiropas Parlamentu un trešajām valstīm.

Līdz ar Lisabonas līguma stāšanos spēkā Eiropas Savienības Padomes prezidentūru katrā 18 mēnešu laikposmā kopīgi nodrošina iepriekšizveidota trīs valstu grupa – „trio” prezidentūra. Katra no šīm trim valstīm pēc kārtas pilda Padomes prezidentūras pienākumus sešus mēnešus. Pārējās divas valstis palīdz prezidentūrai visu tās pienākumu izpildē, balstoties uz kopīgo programmu un kopīgajiem mērķiem un uzdevumiem. Grupas prezidentūra ir būtiska Eiropas Savienības Padomes darba konsekvences un pēctecības nodrošināšanai.

2012. gada 1. jūlijā ES prezidentūru no Dānijas pārņēma Kipra. 

Kipras prezidentūra Eiropas Savienības Padomē ietilpst prezidentūru trio, kurā bez Kipras bija arī Polija (2011.gada 2.pusgads) un Dānija (2012.gada 1.pusgads). Prezidentūru trio stratēģisku nozīmi piešķir Eiropas Savienības ilgtermiņa mērķu sasniegšanai līdz 2020.gadam un Eiropas Savienības lomas stiprināšanai pasaules mērogā.

Kipras prezidentūras moto ir virziens uz labāku Eiropu (Towards a Better Europe).

Kipras prezidentūra ir izvirzījusi 4 prioritātes:

  1. Efektīvāka un ilgspējīgāka Eiropa;
  2. Eiropa ar labāk funkcionējošu un izaugsmes ekonomiku;
  3. Eiropa, kas ir būtiskāka tās pilsoņiem, ar solidaritāti un sociālo kohēziju;
  4. Eiropa pasaulē, tuvāk saviem kaimiņiem

ES prezidējošās dalībvalstis:

2012.gada 2.pusgads – Kipra
2013.gada 1.pusgads – Īrija
2013.gada 2.pusgads – Lietuva
2014.gada 1.pusgads – Grieķija
2014.gada 2.pusgads – Itālija
2015.gada 1.pusgads – Latvija
2015.gada 2.pusgads – Luksemburga

Papildu informācijai par Kipras prezidentūru un tās aktualitātēm iespējams sekot līdzi prezidentūras oficiālajā mājas lapā:
http://www.cy2012.eu/

Kipras_prezidentura_logo



 



Iesakām