Erasmus jau 25 gadus piedāvā citādu dzīvi un plašāku redzesloku

01.02.2012.

erasmus

Pasaulē sekmīgākā studentu apmaiņas programma Erasmus šogad svin savu 25. gadskārtu. Kopš programmas Erasmus izveides 1987. gadā gandrīz trīs miljoni studentu ir izmantojuši studiju iespējas vai stažēšanos ārzemēs. Šodien Eiropas izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu komisāre Andrula Vasiliu ievadīs šīs programmas sudraba gadskārtas svinības ar devīzi “Erasmus piedāvā citādu dzīvi un plašāku redzesloku”.

Erasmus mobilitāte ir galvenais elements Komisijas stratēģijā jauniešu bezdarba apkarošanai, vairāk orientējoties uz prasmju pilnveidošanu; tas ir jautājums, ko valstu un valdību vadītāji apspriedīs šodienas Eiropadomes neformālajā sanāksmē.

Programma Erasmus ir ļoti lielā mērā ietekmējusi ne tikai atsevišķus studentus, bet arī visu Eiropas ekonomiku kopumā.  Atbalstot augstas kvalitātes mācības un modernu augstākās izglītības sistēmu ar ciešākiem sakariem starp mācību iestādēm un uzņēmējiem, tā palīdz mums risināt zināšanu un prasmju neatbilstības problēmu. Programma arī sniedz jauniešiem pašapziņu un prasmi strādāt citās valstīs, kurās varbūt ir pieejamas vajadzīgās darbavietas, un nepalikt vietā, kur viņu zināšanām nav pieprasījuma,” saka priekšsēdētājs Barrozu.

Komisāre Vasiliu piebilst: Programma Erasmus ir viens no Eiropas Savienības veiksmes stāstiem — tā ir mūsu pazīstamākā un populārākā programma. Erasmus apmaiņa studentiem dod iespēju uzlabot svešvalodu zināšanas un palīdz pilnveidot tādas iemaņas kā prasmi adaptēties, kas, savukārt, krietni uzlabo viņu izredzes darba tirgū. Erasmus piedāvā arī iespējas pasniedzējiem un citam augstskolu personālam iepazīties ar augstākās izglītības iestādēm citās valstīs un atgriezties mājās ar tur gūtām labām ierosmēm. Pieprasījums pēc Erasmus studiju vietām krietni pārsniedz to pieejamību daudzās valstīs — tāpēc mēs plānojam paplašināt iespējas studijām un praksei ārzemēs saskaņā ar ierosināto jauno izglītības, apmācības un jaunatnes programmu “Erasmus visiem”.

2011./2012. mācību gadā Erasmus programmu izmantos vairāk nekā 250 000 studentu. Paredzams, ka vispopulārākie studentu ceļamērķi būs Spānija, Francija, Apvienotā Karaliste, Vācija un Itālija, un lielākais studentu skaits varētu būt no Spānijas, Francijas, Vācijas, Itālijas un Polijas. No 2007. gada līdz 2013. gadam ES programmai Erasmus ir piešķīrusi apmēram 3 miljardus eiro.

Erasmus visiem” apvienotu visas pašreizējās ES un starptautiskās shēmas izglītības, apmācības, jaunatnes un sporta jomā un ar vienu programmu aizstātu septiņas programmas . Tas uzlabos efektivitāti, vienkāršos pieteikšanos stipendijām un samazinās dublēšanos un fragmentāciju. Jaunajā programmā paredzēts, ka iespēja studēt, mācīt vai praktizēties ārzemēs būs gandrīz divas reizes lielākam skaitam nekā patlaban — līdz pat 5 miljoniem personu. Pašlaik Komisijas priekšlikumu apspriež dalībvalstis un Eiropas Parlaments, kuri lemj par nākamo budžetu.

Informāciju sagatavoja:
Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā

www.es.gov.lv



 



Iesakām