Atklās Eiropas gadu aktīvai novecošanai un paaudžu solidaritātei Latvijā

01.02.2012.

egads300x300-2Ar devīzi „Būsim aktīvi visās paaudzēs” piektdien, 3. februārī, plkst. 15.00 labklājības ministre Ilze Viņķele svinīgi pasludinās Eiropas gadu aktīvai novecošanai un paaudžu solidaritātei (2012) Latvijā par atklātu. Atklāšanas pasākums notiks Eiropas Savienības mājā, Aspazijas bulvārī 28.

Pasākuma laikā I.Viņķele parakstīs vienošanos ar 7 Eiropas gada (2012) labas gribas vēstniekiem, kuri ir sabiedrībā labi zināmi cilvēku. Visa gada garumā viņi informēs sabiedrību un dalīsies savā pieredzē un zināšanās par aktīvu un veselīgu dzīvesveidu un sadarbību starp paaudzēm. Vienlaikus pasākumā piedalīsies arī Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka, Eiropas Parlamenta Informācijas biroja Latvijā vadītājs Māris Graudiņš u.c.

Labklājības ministre I.Viņķele: „Šogad Latvijā šīs tēmas – aktīva novecošana un paaudžu solidaritāte – aktualizācija nāk kopā arī ar virkni būtiskiem jautājumiem, kuri mums visiem kopā jārisina, un tie ir demogrāfiskās situācijas radītie jaunie „spēles noteikumi”. Esmu pārliecināta, ka, šī gada dažādo aktivitāšu ietvaros, mums izdosies gan senioriem, gan jaunajai paaudzei radīt sajūtu, ka aktīvas, darbīgas un veselīgas vecumdienas ir ne tikai viņu pašu, bet arī visas sabiedrības interesēs.”

Latvija Eiropas gada (2012) ietvaros ir izvirzījusi četras prioritātes – veicināt starppaaudžu sadarbību, celt vecu cilvēku vērtību sabiedrībā, mazināt vecuma diskrimināciju darba tirgū, kā arī sekmēt aktīvu un veselīgu dzīvesveidu.

Jau pērn Eiropas gada (2012) īstenošanai izveidotās Vadības komitejas pirmajā sēdē ir apstiprināts kopīgi izstrādāts pasākumu plāns, kuru visa gada garumā paredzēts īstenot sadarbībā ar pašvaldībām, nevalstisko sektoru, kā arī augstskolām un dažādām valsts iestādēm. Tā, piemēram, plānots noteikt senioriem draudzīgāko uzņēmumu, izvērtēt senioru iesaistes iespējas pašvaldības dzīvē un aktivitātēs, organizēt senioru dziesmu un deju svētkus, īstenot veselību veicinošus pasākumus, kā arī dalīties ar labās prakses piemēriem un zināšanām par aktivitātēm, kas sekmē pozitīvu komunikāciju un sadarbību starp paaudzēm.

Atgādinām, ka Eiropas Savienība šo gadu ir pasludinājusi par gadu aktīvai novecošanai un paaudžu solidaritātei, lai efektīvāk un aktīvāk risinātu jautājumus, kas saistīti ar sabiedrības novecošanas tendencēm un izaicinājumiem.  Šādus tematiskos gadus ES pasludina katru gadu, piemēram, 2011.gads bija veltīts brīvprātīgā darba tematikai.

Eiropas gada (2012) ieviešanai ES līmenī ir izvirzīti četri mērķi:

  • skaidrot aktīvas novecošanos un paaudžu solidaritātes nozīmi;
  • popularizēt esošās politikas un pasākumus, kas veiksmīgi īstenoti, lai veicinātu aktīvu novecošanu un paaudžu solidaritāti;
  • panākt vienošanos par aktīvu rīcību aktīvas novecošanos un paaudžu solidaritātes jautājumu risināšanā;
  • risināt ar vecumu saistītus diskriminācijas un stereotipu jautājumus.

Vairāk informācija par Eiropas gadu (2012) pieejama LM mājas lapā http://www.lm.gov.lv/text/142.

Informāciju sagatavoja:
Liene Užule,
Labklājības ministrijas

Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste,
67021666, 26519920, e-pasts Liene.Uzule@lm.gov.lv

Avots: www.es.gov.lv



 



Iesakām